Чеда: Ратко Младић је херојство показивао скривајући се по подрумима

Поделите:

Предсједник Либерално-демократске странке (ЛДП) и заступник у Скупштини Србије Чедомир Јовановић поручио је у петак на конференцији за штампу у Београду да хашком оптуженику Ратку Младићу не треба дати државну гаранцију за лијечење у Србији јер се, бјежећи од хашког трибунала (ИЦТY), кукавички понио према грађанима Србије.

Јовановић се, коментирајући захтјев да држава Србија Ратку Младићу да гаранцију за лијечење изван Хаашког трибунала, изјаснио против давања државне гаранције јер је Младић “био спреман жртвовати и жртвовао је милионе грађана због кукавичлука и неспремности да се понаша као официр”.

Младићева судбина, оцијенио је Јовановић, није само лично питање њега и његове породице нити је бивши командант војске босанских Срба тек “неки појединац који се налази у неком суду у иностранству”.

Јовановић држи како “Младић нема право на гаранцију због односа” према Србији јер је, по његовој оцјени, “прескуп начин” Младићевог односа према земљи.

Младић је своје “херојство показивао скривајући се по подрумима, док су милиони били таоци његове одлуке”, казао је Јовановић.

Kритизирајући Младића што се није понио као сваки достојанствени официр и рекао да је “његова судбина војничка” те пристао да о кривњи одлучује суд, Јовановић је рекао како би у том случају имао право тражити државну гаранцију, пренијела је агенција Тањуг.

“Младић је средство манипулирања којим се у животу одржава национализам”, оцијенио је Јовановић, рекавши како је “Младић симбол тог зла који је уништило регију”.

Јовановић се успротивио тези како се “негђе у Ден Хаагу” Младића, наводно, жели убити ускраћивањем одговарајућег лијечења.

Београдски медији објавили су крајем августа како је србијанска министрица правосуђа Нела Kубуровић спремна затражити од Међународног резидуалног механизма за казнене судове, сљедника суда за ратне злочине у бившој Југославији (ИЦТY), да се хашком оптуженику Ратку Младићу због погоршаног здравља омогући лијечење у Србији.

Влада Србије спремна је дати све неопходне гаранције суду, сукладно закону и процедурама, као што је и до сада чинила за сваког свог грађанина, објаснили су медијима у том министарству, након што је породица генерала Ратка Младића затражила раније од србијанске владе да пружи гаранције Ден Хаагу за Младићево лијечење у Београду.

Бившег команданта Војске Републике Српске тужитељство ИЦТY-ја оптужило је за геноцид у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ, дуготрајну опсаду и терор над грађанима Сарајева и узимање припадника међународних снага УН-а за таоце током рата у БиХ 1992-1995.

Тужитељи су у завршној ријечи тврдили како је током суђења доказано суђеловање Младића у удруженом злочиначком потхвату насилног стварања српске државе на тероторију БиХ, чији је био један од протагониста, а за злођела затражили казну доживотног затвора.

 

 

Фокус

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here