Чепом за осмех 17 малишана

Поделите:

Хуманитарно-еколошка акција коју је покренула Новосађанка Вања Петковић до сада је прикупила 100 тона затварача. – Купована су инвалидска колица, дизалице за непокретне и друга ортопедска помагала

Уместо да заврше у канти постају роба за рециклажу и извор прихода који се користи за набављање помагала онима којима је то потребно

Две тоне чепова довољне су за набавку једних инвалидских колица, дизалица за непокретне особе вреди четири тоне, а електрични трицикл може се набавити за 10 тона затварача, каже Вања Петковић, председница удружења „Чепом за осмех” које већ пет година улепшава животе малишана са инвалидитетом и сметњама у развоју.

Чепови од сокова, млека, јогурта, мајонеза, фломастера, шампона, дезодоранса, детерџената… захваљујући Вањи и тиму од 20 координатора широм Србије постају роба за рециклажу, али и извор прихода који се користи за набављање ортопедских помагала онима којима је то потребно.

– Завршила сам средњу школу за педијатријске сестре, али баш због тога што нисам могла да одвојим своје емоције од посла и што су ме дечја стања тешко погађала нисам изабрала да будем педијатар. Зато сам уписала екологију на факултету у Новом Саду. Своје две љубави повезала сам и направила ову акцију. Циљ је био да се помогне једном детету, али се прича брзо проширила и до сада смо успели да прикупимо око 100 тона чепова и обрадујемо 17 малишана – прича Вања.

Деца узраста од 3 до 18 година и редовни студенти до 26. године за набавку потребних помагала пријављују се на конкурсу. Ако неко има ортопедско помагало које би да поклони, тим „Чепом до осмеха” повезаће га са заинтересованом особом, без обзира на њену старост.

У прикупљању чепова учествују бројне школе, јавне установе, приватне радње… координатори организују збирна места на која се затварачи доносе, а затим их бесплатно превозе захваљујући курирској служби са којом сарађују. Највише се одазивају становници Београда, Новог Сада и Ниша, али прича се шири и људи су све заинтересованији да на овај начин помогну другима. Уместо да чепове бацају, користе их у хумане сврхе.

У четвртак у 12 часова, организација „Чепом до осмеха” инвалидским колицима обрадоваће Немању Ћурића. Ово помагало обезбеђено му је захваљујући манифестацији „Звездине игре” коју организује Атлетски клуб „Црвена звезда”. Почетком септембра поклон стиже и у Ниш. Неко ће се обрадовати ортопедском помагалу купљеном можда баш од чепова које сте ви прикупили.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here