ЋЕРАНИЋ: НАТО жели да окупира Републику Српску

Поделите:

Стручњак за безбједност, Предраг Ћеранић, оцијенио је да се НАТО заклања иза одлука Уставног суда БиХ, ради мимо институција и народне воље, намјерава да тихо спроведе окупацију Републике Српске. Ћеранич сматра да одговор Српске треба да буде референдум, што је и иницијатива предсједника Републике Милорада Додика.

„Одговор Српске је референдум. Што прије га организовати, још ове јесени! Иницијатива предсједника Додика заслужује пуну подршку“, сматра Ћеранић.

Он је у ауторском тексту за „Фонд стратешке културе“ навео да се НАТО није трудио да придобије Србе и да разлога за референдум има много.

„Да ли НАТО нуди гаранције да ће након приступања БиХ овом савезу политички капацитет Српске остати неокрњен? Не – НАТО ради супротно. Како онда да будемо за НАТО? НАТО жури да запосједне војне објекте на Мањачи, у Хан Пијеску, у Билећи. Заклања се иза одлука Уставног суда… Одговор Српске је референдум“, истакао је Ћеранић.

Да се НАТО бар изјаснио о растућем тероризму у БиХ, каже он, на тај начин би донекле ублажио негативне емоције код Срба које ствара спомињање имена овог војног савеза због познатих разлога /отворено војно сврставање НАТО на страну српских противника у протеклом рату/.

„Шта је НАТО учинио да би се ублажиле посљедице употребе муниције са осиромашеним уранијумом? Да ли је помогао лијечењу дјеце са малигним обољењима, да ли је олакшао живот било коме ко и данас пати због употребе нуклеарног оружја? Шта је учињено да се санирају посљедице радијације на контаминираним подручјима? Колико нам је НАТО, уопште, помогао? НАТО је много могао да уради, а није“, навео је Ћеранић.

Да јесте, појашњава он, данас би се могао позвати на урађено, приказати се као заштитник од тероризма и убјеђивати нас да је снага на коју се можемо ослонити приликом елементарних непогода као што су поплаве и ватрене стихије.

„Бригом о обољелима од канцерогених болести, које су директна посљедица НАТО удара забрањеним оружјем, учинио би пуно на поправљању перцепције о себи код локалног становништва. НАТО се није потрудио да нас убиједи да је постао другачији“, закључио је Ћеранић.

СРНА – Фонд стратешке културе
Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here