Чешка из свог фонда за избеглице издваја милион евра за помоћ Србији

Поделите:

Чешка планира да из свог фонда за помоћ избеглицама подржи унапређење система азила и миграције Србије свотом од око милион евра, имајући у виду да је Србија на балканској траси и суочава се са последицама мигрантског таласа и кризе иако је сада траса затворена.
У програму Фонда за помоћ избеглицама који је чешка влада створила 2015. године за ову годину издвојено је скоро шест милиона евра а влада премијера Бохуслава Соботке послала је из њега 2,6 милиона евра Јордану и Македонији.

Помоћ из друге транше ће поново ићи у Јордан где би, након досадашњег дотирања јорданског избегличког логора Азрак, мања сума требало да оде на центар за обуку у систему и политици азила.

У Србији, коју је Чешка одабрала као земљу која је такође, премда не у толикој мери као Јордан, погођена мигрантском кризом као транзитна земља, чешко Министарство унутрашњих послова које управља програмом жели да помогне јачање локалног система азила и миграције.

Чешка, као и остале три земље Вишеградске групе, настоји да свој допринос и солидарност у мигрантској кризи у оквиру Европске уније искаже пре свега полицијским појачањима које шаље на балканску трасу и преко финансијске и материјалне помоћи избеглицама у региону Блиског истока као и земљама које су се нашле на траси избегличког таласа, а да избегне да она сама прима избеглице, посебно муслимане.

Бета

Поделите:

1 COMMENT

  1. Чешка? Она издвая за Србию? Я, Вуле, инструктор плеса чувеног „Давидов“ Београд, у Прагу два пута направили „лом“. Ми смо за њих били алфа и омега. Срби, ебо вас Кремљ а ви њега, или га.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here