Четири пута више Македонаца Србију сматра „најпријатељскијом земљом“ него Бугарску

Поделите:

СРБИЈУ НАЈПРИЈАТЕЉСКИЈОМ СМАТРА 44,3 ОДСТО, АЛБАНИЈУ 14,8, А БУГАРСКУ 11,2 ОДСТО

Да најбоље познају историју и културу Србије изјаснила се скоро половина грађана Македоније, односно 47,4 одсто. Затим следе Албанија – 16,5 одсто и Бугарска са 8,3 одсто, док је 13,7 одсто одговорило да не познаје историју ниједне суседне земље
Македонски грађани најмање предрасуда имају према Бугарској – њих 4,7 одсто испитаника, а највише према Грчкој, 41,5 одсто. Предрасуде и неповерење према Албанији има 21,5 одсто, према Србији 7,5 одсто испитаника, а према Косову 7,2 одсто
ГРАЂАНИ Македоније од суседних земаља највише симпатија имају за Србију, показала је вечерас објављена анкета коју је за Телевизију Телма урадио М проспект.

Према том испитивању јавног мњења, 44,3 одсто македонских грађана сматра да је Србија најпријатељскији настројена према Македонији. Много мање њих имају такав осећај према Албанији 14,8 одсто грађана сматра да је Албанија најпријатељскија суседна земља, а затим следи Бугарска са 11,2 одсто, Косово са два и Грчка са 1,1 одсто.

Наводи се да осам од 10 македонских грађана у некој од суседних држава препознаје непријатељски однос према Македонији, али и да се 58,4 одсто изјаснило да су добросуседски односи много важни за Македонију.

Да ниједан сусед није пријатељски настројен према Македонији сматра 17,9 одсто испитаника, док је Грчку, која блокира евроатлантске интеграције Македоније због спора са именом, 59 одсто означило као најнепријатељскију.

Далеко иза Грчке су Албанија, за коју се изјаснило 11,3 одсто испитаника, Србија са 5,7 и Бугарска са 3,1 одсто. Само 10 одсто не сматра да је нека суседна земља непријатељски расположена.

Према анкети коју је објавила Телевизија Телма, македонски грађани најмање предрасуда имају према Бугарској, што је 4,7 одсто испитаника, а највише према Грчкој, 41,5 одсто. Предрасуде и неповерење према Албанији има 21,5 одсто, према Србији 7,5 одсто испитаника, а према Косову 7,2 одсто.

Да најбоље познају историју и културу Србије изјаснила се скоро половина грађана Македоније, односно 47,4 одсто. Затим следи Албанија – 16,5 одсто и Бугарска са 8,3 одсто, док је 13,7 одсто одговорило да не познаје историју ниједне суседне земље.

О изјави да „све земље региона значајно деле заједничку историју“ позитивно се изјаснило 41,6 одсто анкетираних, а негативно 58,3 одсто.

Анкета коју је М проспект урадио за македонску националну Телевизију Телма спроведена је телефонски од 27. јуна до 3. јуна на репрезентативном узорку од 1.000 испитаника.

Бета

Поделите:

1 COMMENT

  1. „О изјави да „све земље региона значајно деле заједничку историју“ позитивно се изјаснило 41,6 одсто анкетираних, а негативно 58,3 одсто.“ – О Боже! Па коју то историју има „Македонија“ и Албанија?…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here