„Четник Вучић“ у Хрватском сабору

Тешке речи у Загребу током расправе о новом закону о бранитељима. Предлог о ратној одштети у вредности од 45 милијарди евра

Поделите:

НЕ смемо да дозволимо да нам четници управљају законима, да нам човек споља који је председник Републике Србије, четник Вучић, упућује поруке о хрватским бранитељима, рекао је у среду за говорницом Хрватског сабора Миро Буљ, посланик из редова Моста, у јеку расправе о новом закону о бранитељима.

Осим увреда на рачун Србије и њеног председника ништа ново се није чуло, а већина посланика ионако је била више заокупљена догађајима око „Агрокора“ него расправом о новом закону. Како сада стоје ствари, нови закон требао би да ступи на снагу тек 1. јануара 2019. године, а требао би да регулише права за 505.694 регистрованих ветерана.

У дуготрајном експозеу пуном оптужби на рачун комшија, Миро Буљ је рекао да у Хрватској и даље постоје четнички споменици, а да од Александра Вучића треба тражити ратну одштету од 45 милијарди евра!

– Спомиње се да је Домовински рат темељ хрватске државе, али треба да зауставимо изјаве од ХДЗ-ових коалиционих партнера, Милорада Пуповца, који је упоредио генерала Бобетка са Слободаном Милошевићем – казао је Буљ и предложио да се „тих 45 милијарди“ користи за бранитеље, а успут се захвалио и „оним Србима“ који су помагали Хрватима у рату. – Има таквих, било их је и у мом месту.

Придружила му се у реторици и Мостова посланица Инес Стрења Линић која се заузела да се објави „регистар агресора“.

– Ко је могао да замисли да ће Војислав Станимировић ходати по Вуковару и бити посланик у Сабору – рекла је она. – СДСС који држи ХДЗ-ову власт хода по Србији и говори против овог закона.

Остали посланици нису се придружили вређањима посланика из Моста, али је постављено питање како је могуће да је у Хрватској било толико бранитеља.

– А нисмо успели да одбранимо ни Петрињу – рекао је Бранимир Буњац из Живог зида.

УЗДРЖАНИ ХДЗ

ПРЕ седнице Сабора састали су се посланици из редова ХДЗ-а где је очигледно закључено да се ублажи реторика, па је бар засад изостала реакција владајуће странке око закона који би ускоро требало да буде донет.

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here