Цирих: Уче српски уз игру

Поделите:

Аранђеловчанин др Мишко Јовановић већ пуних десет година најдражи је педагог нашој деци у Цириху: Основао позориште, приређује представе и фестивале. Ускоро покреће емисију „Наш радио Цирих“ на српском

ЂАЦИ за њега кажу је учитељ – чаробњак и да су са њим знање стекли лако, готово кроз игру. А да је др Мишко Јовановић посебна врста педагога, не сведоче само његови ђаци са допунске наставе на српском језику у Цириху, већ и десетине награда и признања које је за свој рад добио у Србији и свету.

Пре десет година Министарство просвете, науке и технолошког развоја изабрало је баш Јовановића, дипломца прве генерације Учитељског факултета у Београду, да предаје нашој деци у дијаспори. Већ је имао искуства у Основној школи „Свети Сава“ у родном Аранђеловцу и дипломе Педагошке академије и Учитељског факултета, на ком се припремао да упише докторат. Најмлађи професор разредне наставе у Србији спаковао је кофере и са много енергије и идеја отишао у Швајцарску.

Свим срцем посветио се раду са нашим малишанима у дијаспори. Оснивао је прво Дечје позориште „Звезда“ у Цириху, приредио неколико веома успешних представа, два музичка фестивала, а уз подршку и помоћ Савета родитеља досад у школи угостио многе врхунске глумце, песнике, уметнике. Уз сав посао, рад у седам школа са 120 ученика, на различитим локацијама града, Мишко има времена и за стручна предавања, да се бави новинарством и писањем поезије.

– Сарадња са матицом је свакодневна, а више пута сам угостио и ученике из Србије у Цириху и прикупљао хуманитарну помоћ – каже наш саговорник.

– Драго ми је и када могу да пренесем своја искуства новим колегама које дођу у Швајцарску.

За свој посао каже да је веома захтеван и одговоран.

– Када у учионици имате ученике од првог до осмог разреда, морате бити прави дидактички и методички чаробњак да настава тече, а да на крају будете задовољни – каже Јовановић. – Живимо у времену где савремене технологије добијају примат над класичним методама, па наставу не чини само наставник који предаје и ученик који упија информације, већ су заједно стваралачки и истраживачки тим. Наставник организује, иницира, усмерава, а ученик све више постаје вођа наставног процеса, истраживач, предлагач…

* Јовановић (први мушкарац здесна) са својим ученицима и гостима

Недавно је Мишко постао доктор наука, одбранивши дисертацију „Утицај интегративне наставе на постигнућа ученика у настави природе и друштва у дијаспори“. У кантону Цирих, укључен је у многе пројекте које организују педагошке просветне власти Швајцарске и представник је Србије у Педагошкој комисији Цириха. Верује да његов рад може подстаћи реформе основношколског образовања наше деце у дијаспори.

– Ускоро почиње и моја ауторска емисија „Наш радио Цирих“, у којој ћу разговарати са познатим личностима – каже наш саговорник. – Досад сам урадио интервју са сестрама Гобовић, Александром Шапићем, Дејаном Јелачом, Зораном Павић… То је радио на српском језику, а у плану је и емисија посвећена култури и образовању – представљање школа, ученика, наставника…

РАЗЛИКЕ

– У Швајцарској деца су цео дан у школи, а циљ учења је стицање основних и применљивих знања. Током средње школе, усмерена су на будуће занимање и припремање за рад. Систем образовања у Србији, међутим, није толико лош, како стално слушамо. Доказ су малишани, који дођу из Србије и крену у швајцарске школе. Једина препрека углавном је језик, а знања која донесу из Србије превазилазе све оквире – каже Јовановић.

САВЕТИ РОДИТЕЉИМА

– РОДИТЕЉИМА саветујем да никада не преносе своје амбиције на дете – каже Јовановић. – Децу би требало подстицати, мотивисати, говорити им да у сваком бићу постоје таленти и оне добре стране. Врло често смо склони критикама, а то заправо кочи интелектуални напредак детета. Детету су пре свега потребни љубав, пажња, неговање радних навика и правих вредности, као и самосталност да се сналази у животу.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here