Човек који је знао све о свима једна је од највећих мистерија

Поделите:

„Нико никад није успео да сазна све о Тому Kорбалију“, написао је новинар Имон Џаверс у чланку за Базфид.

Упркос тексту од 10.000 речи о мушкарцу са многим пофесијама – приватни детектив, шпијун, повереник – Имон Џаверс наводи да нико никад неће успети да сазна све о Тому Kорбалију.

Kорбали је имао врло необично детињство.

Kасних двадесетих, када је имао 6 или 7 година, отет је јер његов отац није успео да исплати дуг. Његова породица, која је држала агенцију за приватно истраживање и чије су услуге користили бројни политичари и угледни грађани, побринула се за то да се дечак безбедно врати кући.

Kорбали је касније неколико пута ухваћен на бродовима као слепи путник, а у 22. години постигао је „скоро немогуће“: отпуштен је из војне службе током Другог светског рата због лошег владања.

У послератној Немачкој био је амерички шпијун, а када се вратио у САД – добро одевен и увек окружен дамама – искористио је своје шпијунске способности за бављење детективским послом.

Kорбали се тако нашао раме уз раме са многим филмским звездама и политичарима – укључујући тренутног председника САД Доналда Трампа, како би сакупио што више поверљивих информација које је продавао америчкој елити по врло високим ценама.

ФБИ такође сумња да је зарађивао на преварама у вези са осигурањем и прослеђивао новац у швајцарске банке.

Оно што је најзанимљивије јесте да је Kорбали увек био и остао права енигма, преноси Њузер.

Примера ради, у тренутку његове смрти 2004. године, у његовом сефу у Лондону понађено је млеко за кафу, лажан британски пасош и кључ, пише Џаверс.

Иако се нагађа да су служили попут неке врсте прве помоћи за случај бекства, нико никада није успео да реши мистерију.

 

 

Б92

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here