Црквено питање решити по македонском моделу

Поделите:

Црквено питање у Црној Гори треба рјешавати како је то урађено у Македонији, гђе су схватили да без њега нема ни трајног рјешавања државног питања, оцијенио је презвитер Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Лав Лајовић.

„Случај (Амфилохија) Радовића, а и црквено питање, треба рјешавати по македонском моделу. На агресивни српски етнофилетизам и говор мржње су давно одговорили јасним законским и судским мјерама“, навео је Лајовић у изјави достављеној агенцији МИНА.
Према његовим ријечима, изједначавати људе са стоком и вријеђати најдубља и најтананија осјећања националне припадоности је врло подли покушај даље дехуманизације Црногораца.
Лајовић је оцијенио да је осим увреда о воловима, Радовић у свом накнадном „објашњавању“ да није мислио на оне који су се код њега крстили, а Црногорци су, свјесно или несвјесно, отишао даље од говора мржње.
„Разоткрио је тај вјековни подли пројекат српске цркве, пројекат систематичне и консеквнтне демонизације црногорске нације и гашење црногорског имена и државе, по коме је „српска вјера“ само продужена рука политичких центара моћи“, навео је Лајовић.
Како је казао, по том монстрозном концепту се покрштавање изједначава са посрбљавањем, а питање спасења душе условљава промјеном свог националног идентитета. „Не шири се вјера него страх да ће у противном пасти под клетву и имати „адско наслијеђе и бити равно скоту“.
Лајовић је навео да та организација која, како је рекао, себе лажно представља Христовом црквом, нема и не жели апостолство над Црногорцима.
Та организација, сматра Лајовић, одбацује Христа и Његово Велико послање да Црква иде до краја свијета и да учини све народе ученицима Христовим.
„Значи да претвара људе у ученике, а не да мијења њихово национално опређељење, односно посрбљава. Да Јеврејима буде Јевреј, Грцима Грк, а Црногорцима да буде Црногорац, свима да буде све не би ли како досегла за Христа. Али не и ова опасна идеологизирана организација коју персонификује Радовић, а која је експонент одређених империјалистичких интереса, нама врло познатих“, казао је Лајовић.
Према његовим ријечима, та милитантна организација не само да шири мржњу, угрожава мир и стабилност Црне Горе, него и атакује на људске душе, сатанизује цијеле етничке групе и постаје саблазан за Бога и за људе.
Лајовић је навео да би, по свим међународним стандардима, као таква била проглашена сектом, што, како сматра, и јесте, и истог би дана био забрањен рад, а њени поглавари проглашени непожељним (персона нон грата) или ухапшени.
„Зато се надамо да ће нови закон о вјерским слободама који је у процедури и најављен до краја ове године, рјешити црногорско питање не само по македонском моделу, него по узору на напредне демократске земље“, поручио је Лајовић.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here