Црногорци преписивали од Хрвата програм образовања чак и за матерњи језик

Поделите:

Бивши председник Експертске групе која је радила на реформи образовања Борис Јокић изјавио је да је црногорски Завод за школство копирао добар део хрватских курикулума – из физичког васпитања, историје, географије, па и црногорског језика

Вест да су црногорски стручњаци преписали програм за физичко васпитање од Хрвата обишла је регион, али су из Завода за школство демантовали ту информацију, тврдећи да нису плагирали документ, већ, кажу, само због ,,техничког пропуста“ нису поменули хрватску литературу као извор података.

То је у Црној Гори отворили полемику да ли ће ђаци у тој држави од наредне школске године делом учити и према плановима и програмима које су осмислили наставници у Хрватској или не.

Бивши председник Експертске групе која је радила на реформи образовања код суседа Борис Јокић изјавио је, наиме, да је црногорски Завод за школство копирао добар део хрватских курикулума – из физичког васпитања, историје, географије, па и црногорског језика, оценивши за подгоричке Вијести да је то неморално.

„Наша методологија и курикулуми су јавни документи. Нама као научницима и учитељима је јако драго да деца у Црној Гори или било којој другој држави, добију прилику за квалитетно образовање. Ипак сматрам неморалним и нечасним то што су наши курикулуми преузети без консултовања нас који смо на томе радили или образовних власти у Хрватској“, поручио је Јокић.

Нови хрватски школски планови и програми, на којима је радило око 500 стручњака из свих области, објављени су у фебруару, а иако су прошли јавну расправу, још није постигнут договор око почетка њихове примене.

Према писању хрватског „Јутрањег листа“, подударности су најочигледније на примеру програма за физичко васпитање, а има их и у курикулумима из историје, гоеографије…

Из Завода за школство, на чијем је челу Решад Сијерић тврде, да нису преписивали од комшија, те да су се позвали на њихове курикулуме.

Начелник Одсека за истраживање и развој образовног система у Заводу за школство Радоје Нововић демантује оптужбе да су преписали програм за физичко васпитање од Хрвата.

Нису, категоричан је он, хтели да присвоје нешто ,,што је туђе“.

Нововић је за Побједу рекао да у програму физичког васпитања има доста подударности са хрватским курикулумом, који није заживио, али да је у овом случају проблем настао због ,,техничког пропуста“.

На сајту је објављен, према његовим речима, програм који није финални, због чега није наведена литература која је том приликом коришћена.

„Није технички сређен и треба да се лекторише. Због брзине имплементације нових предметних програма који су недавно усвојени и због годишњих одмора нисмо стигли да то све средимо, па је испуштен тај детаљ. Није наведено да је од литературе као извор коришћен предлог хрватског курикулума за ту област, за физичко“, рекао је Нововић, додајући да могу због тога да се извине колегама из Хрватске.

На сајту ће, како је појаснио, поставити коначну верзију програма након што се објави у Службеном листу.

„Када ће то тачно бити, не знам прецизно“, казао је Нововић.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here