Црногорци у Србији се посвађали ЗБОГ ГУСАЛА И НОВЦА!

Поделите:

Црногорска партија у Србији оптужила је национални савет црногорске мањине у Србији да је блокирао средства која су из Покрајинске владе била намењена за одржавање Покрајинске смотре рецитатора на црногорском језику.

Они су у саопштењу навели да „Национални савет жели да да идентитетски инжињеринг и креира модел понашања супротан црногорском националном идентитету“.

Према њиховим речима, „спречавање ове манифестације, а форсирање гусларских приредби са истицањем идентитетских ознака друге нације, представља скандалозно понашање Националног савета“.

Екипа Еспреса разговарала је са председником Националног савета црногорских мањина, Миодрагом Бецићем у вези саопштења Црногорске партије.

Бецић је за наш портал навео да је у једном од претходних сазива Националног савета црногорских мањина, основано црногорско драмско рецитаторско удружење, а да је то удружење добијало средства путем „бајпаса“ од Покрајине и да су поједини чланови Националног савета, тим путем успели да, мимо одлука Националног савета деле средства.

– Новац су делили међу собом преко својих удружења. Између осталог, то удружење које организује Покрајинску смотру рецитатора на црногорском језику, њихови чланови Националног савета не учествују у раду Националног савета, односно они га бојкотују од самог почетка, то јест од вемена када им је тражено да та средства правдају – објашњава Бецић и додаје да сем тога што нису желели да учествују у формирању Нациналног савета, такође нису хтели да се баве ни прикупљањем потписа на самом почетку оснивања савета.

– Ова манифестација је заиста добра манифестација и требала би да се подржи, али проблем је у правдању средстава и проблем је око рада, односно нерада чланова тих удружења. Национални савет је од свог формирања постао кровна организација за сва удружења Црногораца. Нека удружења су изгубила ексклузивитет односа са Црном Гором и са тим не могу да се помире. И то је један од ствари, која нажалост доводи до тога да се износе тако неке „интриге“. Национални савет се не бави тиме и нисмо хтели да се упуштамо у таква препуцавања – рекао је Бецић.

Он се даље надовезао на саопштење Црногорске партије у коме наводе да се „манифестација спречава, а да се истичу гусларске приредбе са ситицањем ознака друге нације од стране Националног савет“.

– Видите, гусле су црногорски национални инструмент и Црногорци су одрасли уз гусле и умиру уз гусле. Тај који каже да то није црногорско, вероватно се и не изјашњава као Црногорац. То је толико бесмислена тврдња, јер гуслају и Срби из Црне Горе и Грногорци. Гусле су дефинитивно црногорски национални инструмент и тиме сваки Црногорац треба да се поноси. То је саопштење једне политичке партије, Црногорске партије која је нажалост више штетила Црногорцима у Србији него што им је помагала. Асимилација, односно број Црногораца у Србији који је од осамдесете године до 2017. године, пао са 150.000 на 40.000, управо је такав због удела и начина рада оних као што је Црногорска партија. Она је црногорска, али је политичка партија, и ми се не мешамо у њено деловање. У суштини, они су нас окривили за нешто што ради неко од њих. Kажу да не поштујемо културу и традицИју црногорског народа, а ми гусламо, али ипак они кажу да то није у духу Црногораца. Још једном кажем, невероватне бесмислице.

– Поента је у ствари у правдању средстава. Национални савет је кровна организација и могу они да се буне око тога колико хоће, јер од кад је основан, тако је и он ће и остати кровна организација, а не разноразна удружења која имају неке приватне и личне везе са неким у Црној Гори, па то хоће да злоупотребе и користе. То су у суштини удружења која су радила пре оснивања Националног савета и удружења која су имала неку врсту ексклузивитета са Црном Гором. Ми смо најмлађи национални савет и потребно је да прво ми рашчистимо сами са собом да смо у Србији мањина. То нашим људима овде не можемо да објаснимо јер, чим им то кажемо, окрену леђа. Такав је темперамент Црногораца и ми ту највише проблема имамо. Они се сад боре за тај новац, јер то нису мала средства. У мандату једног од претходног председника, та удружења која организују ту Покрајинску рецитаторску сморту су успела да тај новац преузму. Вешта манипулација оних који раде зарад личних интереса на штету црногорске заједнице у Србији. Наш став је да су Срби и Црногорци браћа, а они који покушавају да на овај начин манипулишу, неће моћи још дуго тако, јер ће ускоро томе доћи крај – завршава Бацић.

С друге стране, члан председништва Црногорске партије, Душан Жугић у разговору за Еспресо, рекао је да је блокада средстава резултат хаотичног стања у Националном савету.

– Савет у којем је, због разочарења великог броја чланова који не долазе на седницу, власт на чудан начин преузела група на чијој листи приоритета нису идентитетска питања црногорске заједнице у Србији. Понашање савета по питању смотре је у намању руку скандалозно, посебно што је то једина манифестација тог типа на црногорском језику у Србији и што се одржава у јединој општини у Србији у којој је црногорски језик у службеној употреби. Случајно или не, све се то догађа у историјском тренутку за црногорски језик коме је ових дана додељен међународни код од Уједињеног саветодавног комитета у Вашингтону.

Уместо да се Национални савет радује признавању црногорског језика од стране светске кровне организације, он покушава да блокира једину смотру рецитатора на црногорском језику у Србији – каже он.

Жугић даље објашњава да Црногорска партија као једина политичка странка која заступа интересе Црногораца у Републици Србији нема механизме да натера савет да ради свој посао на начин како то Закон и Устав Републике Србије дефинишу, али има обавезу да укаже на неправилности и деловање које није у складу са интересима црногорске заједнице.

Што се тиче помињања гусли и тога да ли овај инструмет представља национални инструмент црногорског народа, Жугић наводи да „нико не пориче да гусле нису једно од обележја црногорског народа“:

– Ствар је перцепције и на који начин се презентују. Наша критика је усмерена ка томе да је Национални савет покровитељ манифестација у којима гуслари наступају са капама који не припадају црногорској националној заједници говорећи стихове који такође не осликавају црногорски обичајни и традиционални идентитет. Kонкретно, не наступају са црногорским капама са националним грбом, већ са капама на којима је 4с. Ствар је у томе што је сврха постојања Националног савјета очување идентитета црногорске националне заједнице, зато и јесмо мањинска заједница у Србији и зато нам је држава Србија омогућила оснивање националног савета и његово буџетско финансирање – објашњава Жугић и додаје:

– Наравно, немамо ништа против капа са 4с, то су легитимна обиљежја грађана Црне Горе који припадају српској националној заједници. Право на очување и презентовање специфичности њиховог идентитета не припада Националном савету Црногораца у Србији, већ то припада Српском националном савету у Црној Гори. Гусле јесу једно од обележја црногорске традиционалне културе, али никако доминантно. Поред других специфичности из своје традиционалне културе, црногорска заједница обилује богатим вредностима савремене културе, уметности и црногорског језика. На свим тим вредностима треба да се базира модел очувања црногорског националног идентитета – завршава наш саговорник.

М. Божиновић, Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here