Црногорски језик међународно признат

Поделите:

Комитет Конгресне библиотеке из Вашингтона признао је црногорски језик и Црна Гора је добила међународни код за језик, саопштено је из Националне библиотеке Црне Горе.

Библиотека „Ђурђе Црнојевић” је пре девет година затражила кодификацију црногорског језика и тај захтев, да се језик призна у оквиру ИСО међународног стандарда, ових је дана прихваћен.

„Црна Гора је добила међународни код за црногорски језик у оквиру ИСО међународног стандарда. У петак смо обавештени да је ИСО 639 Уједињени саветодавни комитет одобрио захтев Националне библиотеке Црне Горе. Ознака за црногорски језик биће ЦНР, називи на енглеском и француском Монтенегрин, а у оригиналу црногорски језик на латиници и ћирилично. ИСО таблице биће ажуриране у недељама које следе”, рекао је директор библиотеке Богић Ракочевић.

Овим је, по његовим речима, потврђено да црногорски језик није варијанта српског језика, већ да је то језик који има лингвистичку препознатљивост.

„Ово је још једна веома важна ствар за заокруживање црногорског идентитета, јер овим чином Комитет из Вашингтона је не само признао постојање црногорског језика већ је и потврдио да црногорски језик није варијанта српског језика како је то до недавно спочитавано. Дакле, он има свакако своју лингвистичку препознатљивост”, изјавио је Ракочевић.

Директор Националне библиотеке је навео да је међународна кодификација важна за кодирање и каталогизацију књига.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here