Чудо на Голубачком Острогу: Нема девојчица проговорила!

Поделите:

Права чуда се дешавају у манастру на Голупцу.
Сведочења многих сагласна су у једном, да су свети Зосим и Јаков помогли небројено пута и исцелили за медицину отписане.
Скривен у густим шумама надомак Голупца, манастир Тумане броји пуних шест векова непрекидног постојања. Време настанка, личност ктитора и живот средњовековне светиње остали су тајна за историјско памћење.

О манастиру, како то само народна љубав може, говори до данас живо предање… О славном Обилићу, Косовском боју и светом старцу, пустињаку Зосиму, пристиглом са далеког Синаја. Данас се манастир Тумане налази у жижи интересовања православних верника, туриста, намерника… О њему се пише, снима, говори. Прелеп природни амбијент у којем се налази, чиста и брза планинска река, сама манастирска црква попут горостасног сведока времена, мали зоо-врт, древна испосница, необична гостопримница! Све су то, чини се, потенцијални разлози оживљавања древне светиње. Међутим, тајна се крије у нечему много дубљем…

Два светитеља чудотворца

У манастирској цркви чувају се нетрулежне мошти двојице светитеља, Преподобног Зосима Синаита, на чијем гробу је и настао манастир, као и Преподобног Јакова Новог, готово нашег савременика, ученика Светог владике Николаја. Сваког дана затећи ћете многобројне људе како се моле и вапе за помоћ крај моштију туманских светитеља.
Сведочења многих сагласна су у једном, да су свети Зосим и Јаков помогли небројено пута и исцелили за медицину отписане. У овом светом манастиру чудеса су свакодневна појава, ко год је дошао са вером, примио је благослов и помоћ од светитеља. Примери живих људи најбоље нам говоре о томе.
Унука проговорила, бака прогледала

– Посетили смо Манастир Тумане са ходочасничком групом половином јуна 2017. Мојој унуки Д., која није могла да говори, прочитана је молитва код моштију светитеља. Потом, на радост свих, девојчица је проговорила. Понела сам из манастира воду са извора Светог Зосима. Прочитала сам да је светац помогао многима који су имали проблеме с видом. Умила сам се водом и вид се повратио на око на које нисам видела – забележила је Сузана из околине Лесковца.

Исцељење од тешког напада гастритиса

Мина С. из Београда болује од тешког облика гастритиса. Сваки напад завршавао се код лекара, уз инфузију и обавезну терапију.

“ Око Петровдана 2017, мене је једне вече ухватио озбиљан напад гастритиса. Дете нисам имала коме да оставим. Помолила сам се Светом Зосиму Туманском, за кога сам иначе веома везана, и попила сам неколико капи светог уља од његових мостију. После неколико минута, бол се умирио и све је само од себе прошло, што се до тада никада није дешавало.“Уз помоћ светитеља пробудио се из коме

– Услед погоршања здравственог стања, три дана сам био у коми. Моја ћерка је чула за манастир Тумане и позвала је братију да се за мене помоле Светом Зосиму. Сутрадан, неочекивано сам се пробудио. То се десило крајем јуна 2017. и чим сам се опоравио, дошао сам светитељу у манастир да се захвалим – посведочио је Драган Ј. из Смедеревске Паланке.Циста нестала помазивањем уља светитеља

И. В. из Београда је 23. јула 2017. записала: „Неколико година сам на леђима имала цистичну израслину попут куглице. Пре извесног времена, почела је да се увећава и боли. Помолила сам се туманским светитељима и болно место у знаку крста помазала уљем од њихових моштију. Куглица се размекшала и смањила и готово се у потпуности повукла.“

Силом светитеља проблематични младеж је нестао

– На лицу ми се појавио младеж, који се непрестано ширио. Дошао сам у манастир Тумане. Ту ми је прочитана молитва код светитеља и замолио сам га да ми помогне да ми се тај младеж уклони. Када сам дошао кући из манастира, приметио сам да ни младежа, нити трага од њега, на месту где је био нема – посведочио је Тома из околине Свилајнца.

Ова и многа друга сведочења, која из дана у дан попуњавају летопис манастира, јасни су сведоци народне вере и љубави. Осећајући благодат светиње, манастир Тумане назвали су „ђердапским Острогом“. Многи долазе тужни, а одлазе радосни. Сигурно је, ко једном дође и осети благослов Божји, туманској светињи увек се враћа.

Србија Данас

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here