Да ли Индија ипак жели рат са Kином?

Поделите:

Војни кругови у Индији покушавају да остваре притисак на премијера Нарендру Модија, користец́и традиционално, друштвено прихвац́ено мишљење да војска увек мора да буде спремна да реагује.

Стручњак Центра евроазијских студија Института актуелних међународних проблема на Дипломатској академији Министарства спољних послова РФ Андреј Володин за Спутњик коментарише и објашњава изјаву начелника штаба копнених снага Индије Бипина Равата.

Наиме, индијски генерал је уз врло јасан провокациони тон изјавио да „Kина користи методу сецкања саламе како би окупирала територију Индије“. Равата је то изјавио у једном од „тинк тенкова“ у Њу Делхију. Он је оптужио Kину да тестира „живце и стрпљење“ на граници са Индијом.

У принципу нема ничег новог у генераловим изјавама, сматра Володин и додаје да би требало имати у виду све напетости које постоје у кинеско-индијским односима:

– Овде би требало посматрати ситуацију и из кинеске и индијске перспективе. Са једне стране, ту је готово вечно супарништво, које никако не би смело да пређе „црвену линију“, односно две земље не би смеле да дођу у фазу односа каква је била 1962. године у време пограничног конфликта, односно рата исте године.

Са друге стране, у Индији преовладава мишљење да би требало ослабити све тензије које постоје у односу са Kином.

Истовремено одређени део војног естаблишмента Индије, у тихом савезу са традиционалистички оријентисаним снагама индијског друштва, врши притисак на премијера Нарендру Модија и његову Владу. Традиционалисти и део војне елите заузимају максимално чврсту и оштру позицију у односу на Kину. Док Индија озбиљно има великих потреба за новим инвестицијама у инфраструктуру, Kина је једини прави потенцијални инвеститор и то се не би смело заборавити.

Индијски генерал је претпоставио да је супарник Индије и Пакистан, јер је савезник Kине, што саговорник Спутњика коментарише као фантазију генерала Равата:

– Односи између Индије и Пакистана су од момента раздвајања Индостана на две независне државе увек били веома напети. И у томе нема ничег новог, али идеју да Пакистан користи напетости у индијско-кинеским односима у својим дугорочним и чак краткорочним политичким интересима, сматрам потпуно невероватном. Индија и Пакистан су чланице ШОС-а. А и Kина и Русија имају довољно аргумената да убеде руководство Пакистана да не предузима никакве непромишљене кораке. У том случају мислим да се ради о фантазији индијског генерала.

Оцене Андреја Володина испоставиле су се умногоме сличне са мишљењем кинеских експерата, које је у петак цитирао кинески двојезични, кинеско-енглески лист „Глобал тајмс“.

Стручњак шангајског Института међународних проблема Џао Ганченг у интервјуу за тај лист је истакао да су изјаве индијског генерала намењене за „унутрашњу употребу“.

Ганченг сматра да генерал користи згодан моменат у вези са напетостима око региона Доклам како би указао на важност копнених снага и да је то заправо интерна борба за војни буџет и имиџ. Осим тога, додаје кинески стручњак, у Индији је на снази грађански тип управљања државом и глас војног ресора нема много утицаја на креирање спољне политике.

Ц́ен Фенг, стручњак Центра за изучавање националне стратегије на Пекиншком универзитету, сматра да изјаве индијског генерала могу имати веома опасне последице, као и да оне подривају темеље кинеско-индијских односа. Фенг је подсетио да су ти односи поново угрожени након напетости која расте у региону Докламу.

 

 

 

Вестионлајн

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Запад гледа да затрује односе у БРИКС, а Индија му је згодна јер је војска независна од власи и од памети. Довољно је да се корумпира део генералштаба (где се говори енглески, а генерали су завршили западне војне школе) па да војска начини испад, после којег више нема „назад“.

  2. Hm,hmm…posle,odcepljenja Pakistana, “ prijateljske razmene vatre“, tada “ retorzije miliona stanovnika“, uvodjenja “ bele kuge“, strojenjem, mnogo ljudne drzave, na jedno oko skiljee, u “ kanone londonskog filozofa Maltusa“, o, “ prirodnoj,prenaseljenosti,stanovnistva“, mnogo je to ljudi..sa katastrofalnom snagom eventualne,revolucije gladnih.Znaci, Indija je u krajnjoj meri,spremna na svasta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here