Да ли је ово право управника зграде – „Kад ја позвоним…“

Поделите:

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података од личности реаговао је на понашање једног управника зграде.

На друштвеним мрежама се претходно појавила фотографија обавештења које је упућено станарима, није познато које зграде, нити у ком граду се то десило.

У допису је наведено да ће управник контролисати ко борави у згради, као и да ће то радити због “све већег уласка у граду непознатих лица“.

Такође, навео је и да ће “строго контролисати број чланова“, као и да су станари “дужни да отворе своја врата од стана када он позвони или покуца“.

“Нема шта да коментаришете ако у вашем стану нађем некога ко није пријављен. Следи пријава Kомуналној полицији и казна прописана кућним редом. Посете су дозвољене током дана, али ноћу нема задржавања и спавања илегално. Пазите – за све постоје казне“, наводи се у обавештењу.

Повереник је на свом профилу на Твитеру све то прокоментарисао речима “Озбиљно или научна фантастика?“

“Управник је иначе прошао ‘програм обуке’ у ком није било ни речи о заштити приватности. Неко лепо’ проценио – нема потребе?“, написао је Родољуб Шабић.

Нови Закон о становању и одржавању зграда усвојен је крајем прошле године, а одредбама је превиђено да свака зграда има свог управника, као и да у случају да се станари не договоре добију професионалног, лиценцираног управника.

Усвајање закона је пратило доста полемике у јавности, а рок за примену свих одредби је 18 месеци од усвајања.

Професионални управници протеклих месеци пролазе кроз програм обуке.

 

 

 

Б92

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here