Да ли знате како је настао обичај празничног даривања?

Поделите:

Како легенда каже, свети Никола је спасио од срамоте три девојке, коју је њихов сиромашни отац желео да им нанесе.
Наиме, када је човек остао удовац са три ћерке и када није могао да их уда, јер девојке нису имале мираз, дошао је на идеју да их прода те да на тај начин обезбеди новац за њихову удају и даљи живот.
Сазнавши за то, свети Никола је ноћу, негде пред Божић, тајно спустио кесу са златницима кроз прозор у дом човека те је овај успео да уда своју прву ћерку. Када се, следеће године сцена поновила и са другом ћерком, човек је био сигуран да ће се исто десити и са трећом, најмлађом, те је потајно желео да види и упозна човека који га је спасио. Ноћ уочи Божића, када се свети Никола и трећи пут појавио са кесицом златника, отац га је угледао и сав усхићен притрчао и почео неизмерно да му се захваљује.
Свети Никола га је замолио да о самом догађају никоме не говори, али је човек (који се у међувремену покојао због зла које је планирао) ипак испричао те су сви сазнали за ово добро дело. Од тада је и настао обичај да се деци уочи Божића тајно дају поклони.
Интересантно је да се у нашој земљи до пре неколико деценија за тог дародаваоца поклона искључиво користио назив Божић Бата, док се у периоду након Другог светког рата употребљава израз Деда Мраз, а заправо се у оба случаја мисли на светог Николу.

Фб страница Историја Срба

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here