Да ли знате шта је Србијада и који је „најсрпскији“ град ван Србије?

Поделите:

Вршити попис грађана који се по националној припадности изјашњавају као Срби је много теже ван граница државе. Највише због тога што у процедури пописа у многим земљама не постоји питање о националној припадности већ само питање о томе којим се језиком говори у кући.
Према многим изворима, највећи српски град на континенту Северне Америке је Чикаго, док је у Европи то Беч. Међутим, оно по чему се много јасније може видети постојаност једног народа на територији другог јесте очување сопствене културе и традиције. И зато су од великог значаја културне манифестације које се одржавају широм света где живи наша дијаспора.

Једна од већих и познатијих је чувена Србијада на континенту Северне Америке која се ове године одиграла у Чикагу, али је сваке године други град домаћин, па се некада манифестација одржава и у градовима у Канади.

Може се учинити на први поглед да је Србијада спортски догађај јер је у његовом центру фудбалски турнир, али она је значајно више од тога. За почетак увек се одвија у време када се на северно америчком континенту слави викенд радника који су темељ друштва. На тај начин прави се веза не само међу Србима већ се успоставља и однос са земљом у којој се налазе. Није реткост да ове догађаје посећују и Американци који уживају у српској музици, весељу, али и храни.

Трећи карактер, поред такмичења у фудбалу на турниру који окупи преко 50 тимова, и стварања српско-америчке везе, јесте очување вере јер је догађај увек у организацији једне од парохија.

Блискост и солидарност која влада међу људима који више не живе у својој матичног земљи не везује се само за овакве догађаје, она је постала нешто уобичајно. Када год „загусти“ заједница се брзо окупља да реагује и помаже онима који су помоћ затражили.

Нико не каже да је живот у иностранству лак, али овакве ствари га свакако чине лепшим. Зато, када вам ваши рођаци који живе хиљадама километара далеко кажу да се не бринете, можете им веровати на реч, а ГО4YУ Цаллинг апликација помоћи ће вам да у сваком тренутку будете у контакту и да знате, да ма колико били удаљени једни од других, никада нисте сами.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here