Дачић: Нека се онима који су признали Косово деси исто

Поделите:

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Косово и Каталонију везује чињеница да је реч о једностраном отцепљењу без дијалога са државом од које се отцепљују.

Гостујући у емисији „Око“ на РТС-у, Дачић је рекао да се Каталонија не угледа на бившу Југославију, већ на Косово.

„Они се угледају на Косово јер имају једностране акте, али и неке републике бивше Југославије су водиле такву политику. Кратак је пут од подршке јединству земље до брзог признања новонастале реалности као што су биле Словенија, Хрватска, да не причам о Косову“, каже Дачић.

Према његовим речима, Косово и Каталонију везује чињеница да је реч о једностраном отцепљењу без дијалога са државом од које се отцепљују.

„Више не зависите од међународног права него од сплета међународних околности. Србија не признаје било какве једностране акте и подржавамо јединство Шпаније“, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је рекао, сада многи размишљају да ли су били исправни акти када је реч о Косову.

„Чини ми се да су схватили да ће се проблем обити и њима о главу. Ми не ликујем због тога, али опет, волео бих да се земљама које су признале Косово деси исто, па да ми одлучујемо да ли је реч о међународном праву“, рекао је Дачић.

Он је додао да је Косово одавно постало „нежељено дете“.

„То у суштини не знају како више да оправдају. Док Британци говоре да смо ми геноцидни народ, ја треба да водим рачуна како ћу да говорим о њима да се не увреде. Нека ме Вучић смени, али ћу говорити како наш народ гледа на то“, истиче Дачић.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here