Дачић: Нисам помагао Зорану Марјановићу

Поделите:

Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић посетио је наш штанд на Сајму медија и у опуштеном ћаскању открио нам је многе ствари о себи које до сада нису биле познате.

Тако нам је први човек социјалиста испричао како га је Шешељ врбовао у радикале, који му је просек био на студијама, зашто није отишао у новинарство, као и коју песму Мирослава Илића радо пева.

Да ли сте видели Вука Јеремића, прошао је сад поред вас?

– Нисам. Видео сам Борка Стефановића како потписује своју књигу. Није ми поклонио књигу, циција је, хоће да је купим. Могуће је да му лоше иде у последње време, па не може да поклања. Остао је и без посла, ја сам потписао његово решење о престанку радног односа, али то нема везе са политиком. Њему је радни однос био у МСП-у и мировао је док је био у Скупштини. По Закону, чим му је истекао мандат у Скупштини, он је морао да се врати на посао, а није се вратио.

Мало људи зна да сте умало постали новинар?

– Ја се јесам школовао да будем новинар. Завршио сам новинарство на ФПН-у, тако да сам био у дилеми да ли да будем новинар или политичар. Нисам могао да будем и једно и друго јер ја нисам био неки нижи политичар, него сам одмах био нешто на врху и нисам могао да будем портпарол СПС-а и новинар, јер то није спојиво.

Руски човек из Вашингтона

У Србији важите за руског човека. Да ли у вашој библиотеци има америчких дела?

– Наравно да има. За мене је Kустурица рекао, и мислим да ме је најбоље описао: „Руски човек из Вашингтона.“

Kако сте након ФПН-а завршили у СПС-у?

– То је било 1990, тада се СПС трансформисао из Савеза комуниста. Ја сам се нешто бунио на факултету и борио за нешто, и ту су ме приметили неки људи који су били блиски са Милошевићем и вероватно су предложили то њему. Тада смо Перчевић и ја предложени у руководство, и то на високе функције, и, ево, ја сам већ 25 година у Парламенту.

Да ли сте престали да се нервирате због текстова који се пишу о вама?

– О мени се стварно свашта писало, завршавао сам у свакој рубрици од забаве до хронике. Био сам сад на некој министарској конференцији на Сицилији и они су предложили да обиђемо тамо музеј мафије и ја кажем: „Па мени би одмах написали – ево Дачић са сицилијанском мафијом, мало му је ова њујоршка, Шарићи…“ И са Марјановићима су ме повезали, које ја у животу нисам видео. Писали су да сам помагао Зорану Марјановићу.

Мирослав Илић је био социјалиста

Драган Шутановац каже да мисли да знате да певате песме Мирослава Илића, његовог таста?

– Знам, како не, ја сам добар пријатељ са Мирославом. Он је био наш кандидат за посланика деведесетих. „Сваки метар мога села, Америка цела” најбоља је његова песма.

Ивана Петровић је била на штанду код Шешеља и он је рекао да ће да је преведе у радикале?

– Он је такав. И мени је причао исту причу 1992. године. Рекао ми је: „Погрешио си, кренуо си ка радикалима, али ниси знао тачну улицу, пошто си из Житорађе, и залутао си у СПС.“

Kоје су то песме са Kосова које највише волите?

– Најбоља је песма „Српска се труба са Kосова чује“, али тешко је дефинисати шта је са Kосова, шта није. Све што у Србији постоји некако се мери са Kосовом, од поезије до музике, легенди и свега осталог.

Kада сте последњи пут били у родном Призрену?

– Био сам пре 2012. једне године. Ишао на устоличење једног владике у Призрену. После службе сам рекао: „Ајмо да прошетамо кроз град“, људи ми кажу: „Јеси ти луд“, а ја сам им рекао: „Ја идем, а ви како желите.“ Док смо ишли ка Богословији, поред чесме није било толико људи, али када смо се враћали, све је било препуно, један човек ми је добацио: „Дачићу, није теби место овде.“ Ја сам му рекао: „Ја сам овде рођен, покажи ми где си ти рођен.“

Завршио сам ФПН са просеком 10,00

Мартиновић је показао индекс Александра Вучића, зашто неко не покаже ваш индекс?

– Чекајте, морам прво да пронађем индекс, не знам где ми је. Истина је да сам имао просек 10,00. Завршио сам факултет са просечном оценом десет.

 

 

Alo

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here