Дачић: Србија и САД да нађу минимум заједничког интереса

Поделите:

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да Србија и САД требају да нађу „минимум заједничког интереса“ како би тиме допринели стабилности региона.

„Нема стабилности у региону ако САД не пронађе заједнички интерес са највећом земљом и највећим народом на Балкану, а то је Србија и српски народ“, рекао је Дачић за РТС.

Он је, након вишедневне посете Вашингтону напоменуо и да „у том смислу треба тражити мининум заједничких интереса како бисмо тиме допринели стабилности читавог региона“.

Дачић је напоменуо САД имају неку своју политику и да њих занима руски утицај у региону.

Говорећи о недавно објављеном извештају Атлантског савета о новој америчкој стратегији за Балкан, он је истакао да у формалном смислу то није документ америчке администрације, већ невладине организације који може да има неки утицај, али „не мора да значи“.

Kада је реч о евентуалним захтевима за измену формата преговора Београда и Приштине, Дачић је навео да није Србија пребацила преговарачки процес на ЕУ, већ је то био предлог Европске уније.

„У време (бившег председника Србије Бориса) Тадићеве администрације је Генерална скупштина УН донела такву резолуцију и тај формат се не може променити тек тако“, рекао је Дачић.

Додао је да нико формално није ни изнео предлог за промену формата и навео да мисли да око тога постоје велика размимоилажења између ЕУ и САД.

„Да ми сада не причамо бајке, САД су увек на неки начин биле иза сцене присутне и током овог дијалога“, рекао је Дачић.

Бета, РТС

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here