Дачић: Србија подржава јединствену Шпанију

Поделите:

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да Србија чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Шпаније, као и њено јединство, додавши да је Шпанија један од највећих пријатеља Србије.

„Замолио бих све политичке факторе да се не играју тим питањем“, рекао је Дачић након отварања изложбе којом се обележава 70 година Уницефа у Србији.

Дачић је додао да су се у нашем случају показали двоструки стандарди и да је у Шпанији, као и код нас, реч о једностраним потезима „који нису у складу са Уставом и централном влашћу и као такви представљају кршење међународног права“.

„Мени је интересантно како су неки политичари из Србије отишли у Барселону, а нису отишли у Бањалуку када се причало о референдуму. То је непринципијелно“, рекао је Дачић, алудирајући највероватније на ЛСВ, чији је лидер Ненад Чанак данас у Барселони.

Дачић је још једном истакао да став Србија има исти став, као и да је упозоравала да сценарио „који се десио нама може да се деси свакој земљи на свету“.

„Ако нема међународног права, онда нема ко да нас штити и све зависи од љубави великих сила, а то је врло релативна категорија“, навео је Дачић.

Шпанија је једна од пет држава-чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност Косова.

У Каталонији се данас одржава референдум о независности те шпанске регије, иако су га Уставни суд Шпаније прогласио неуставним.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here