Дачић: Србија зна да данас није лако никоме у свету ко је на њеној страни

Поделите:

ГОВОРИО НА МИНИСТАРСКОМ САСТАНКУ ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ У ЊУЈОРКУ

„Одлука о употреби оружане силе против СРЈ донета је и извршена без ауторизације СБ УН, а тиме не само да су тешко повређена суверена права наше земље, већ је и подривен ауторитет СБ и његова улога у остваривању примарне дужности и улоге у очувању мира и безбедности у свету”
„Као што је познато, позивање на ,хуманитарну интервенцију’ као основу за употребу оружане силе, у оштрој је супротности са праксом Међународног суда правде и другим документима насталим под окриљем УН. Тај појам никада није постао део међународног права”
СРБИЈА се принципијелно противи доношењу и примени унилатералних принудних мера и уплитању у унутрашње ствари суверених држава, поручио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић на Министарском састанку Покрета несврстаних земаља у Њујорку.

Дачић је на састанку, на тему „Проглашавање и примена унилатералних принудних мера као кршење међународног права и људских права народа који су им изложени”, истакао да се Србија снажно залаже и позива на уздржавање од претњи и решавање свих спорова мирним средствима, у складу са међународним правом и уз пуно поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета држава.

Шеф српске дипломатије је навео да је, у актуелним условима и процесима изналажења одговора на комплексне изазове данашњице, неопходно јачање мултилатерализма и унапређење функционисања мултилатералних институција, пре свега УН.

„Верујући да међународно право представља стуб стабилности међународне политичке и безбедносне архитектуре, а да унилатерализам проузрокује тензије, дубоко смо уверени да је мир достижан кроз свеобухватан приступ заснован на усаглашавању интереса свих актера”, апострофирао је Дачић.

Такође, навео је да је тема скупа важна за преиспитивање актуелних међународних односа и спречавање једностраних акција и решења за актуелне сукобе и кризе широм света.

Он је, међутим, указао да је Србија осетила погубност таквих мера, те на свом случају може да посведочи о трагичним последицама оваквих одлука.

„Одлука о употреби оружане силе против СРЈ донета је и извршена без ауторизације СБ УН, а тиме не само да су тешко повређена суверена права наше земље, већ је и подривен ауторитет СБ и његова улога у остваривању примарне дужности и улоге у очувању мира и безбедности у свету”, подвукао је Дачић.

Како је рекао, становиште о наводној „хуманитарној интервенцији” на Косову и Метохији, није било становиште СБ нити било ког другог кредибилног тела.

„Као што је познато, позивање на ,хуманитарну интервенцију’ као основу за употребу оружане силе, у оштрој је супротности са праксом Међународног суда правде и другим документима насталим под окриљем УН. Тај појам никада није постао део међународног права”, рекао је Дачић и додао да Резолуција СБ УН 1244 не представља, нити може представљати накнадно одобрење употребе оружане силе против СРЈ.

Дачић је, такође, назначио да Србија придаје велики значај улози Покрета несврстаних, који је као својеврсна политичка алтернатива у периоду Хладног рата дуго година доприносио смањивању тензија и изградњи једног другачијег света, заснованог на универзалним, племенитим циљевима трајног мира и безбедности, суверене једнакости држава, социјалне правде, одрживог развоја и поштовања људских права.

Он је поручио да је наша земља посвећена сарадњи са земљама чланицама тог Покрета, подржавајући континуиране напоре да се учине кораци ка јачању улоге Покрета као заступника земаља у развоју и платформе за остварење њихових интереса на међународном плану.

Такође је захвалио чланицама Покрета које су, како је рекао, остале доследне принципима владавине права у међународним оквирима не признајући једнострано проглашену независност „Косова”, која је, додао је, представљала повреду основних принципа Повеље УН, Хелсиншког завршног акта, као и резолуције СБ УН 1244.

Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија принципијелно брани међународно право и највиши ауторитет СБ на плану очувања међународног мира и безбедности, назначио је српски министар.

„Свесни смо да није лако онима који данас стоје уз Србију у њеној праведној борби за очување територијалне целовитости и одбрану начела Повеље УН, као што је она деценијама стајала уз многе од вас у вашој борби за национално ослобођење и еманципацију од колонијалне управе”, истакао је Дачић.

Он је поручио да ће Србија наставити да унапређује односе и негује традиционално пријатељство са чланицама Покрета несврстаних, као и сарадњу у свим областима од међусобног интереса.

„У савременим условима међународних односа, верујемо да су посвећеност и залагања Покрета несврстаних земаља за унапређење једнакости, праведнији међународни поредак и већу солидарност итекако актуелна и у томе увек можете да рачунате на подршку и партнерство Србије”, закључио је Дачић.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here