Дан сећања на жртве логора Јадовно

Поделите:

У Хрватској је обележен Дан сећања на Јадовно, усташки логор смрти у којем су током Другог светског рата у НДХ страдале десетине хиљада људи. Председник СНВ-a Милорад Пуповац истакао је да је то место било једно од најстрашнијих у Другом светском рату.

Комеморација у организацији Српског народног већа (СНВ), Координације јеврејских општина у Хрватској, Епархије горњокарловачке и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста одржана је код централног споменика код Шаранове јаме, једне од 32 јаме на Велебиту у које су усташе бацали своје жртве, саопштио је СНВ.

Председник СНВ-a Милорад Пуповац истакао је да је ово место било једно од најстрашнијих у Другом светском рату.

Према његовим речима, овде се људи нису скупљали на рад јер није било ни погона, ни насеља, само жица, чувари и заточеници, а идеја слободе 1940-их укаљана је усташком идеологијом којој је било најпрече да људе лиши њихових живота, слободе и идентитета.

„Окупили смо се да кажемо ‘не’ таквој идеји, али и да покажемо да смо спремни да се раме уз раме боримо за другачије идеје државе и слободе. Ово место и окупљање не сме бити средство мржње, посебно не према братском хрватском народу који нити су подржавали нити стајали уз тај покрет и ту државу“, казао је Пуповац.

Истакао је да СНВ од државе очекује да омогући оваква окупљања и комеморације жртвама, али и да се уклони плоча с усташким поздравом у Јасеновцу.

На том месту не може бити натпис „За дом спремни“ и нема закона који у Хрватској и Европи то може озаконити – поручио је Пуповац. Подсетио је да је у Јадовном убијено 70 свештеника и двојица владика СПЦ-а, као и браћа Војина Бакића, отац Славка Голдстеина и још десетине хиљада недужних људи.

Окупљенима се у име организатора обратио Младен Матијашец, потпредседник Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Града Загреба и Загребачке жупаније, који је подсетио на злочине који су над недужним људима почињени на том месту.

„Антифашистичка борба опрала је љагу коју је нанела усташка држава, ослободила је земљу и из темеља променила друштвену основу. Мртви нам не дозвољавају да ћутимо зато их морамо комеморисати и борити се за враћање друштва социјалне једнакости“, рекао је Матијашец.

Огњен Краус, председник Координације јеврејских општина Хрватске, подсетио је да је у логору Јадовно страдало на хиљаде жртава само зато што су по законима Независне Државе Хрватске били другачији.

„Јадовно је било један од најстрашнијих логора у Другом светском рату. Ту је страдало на десетине хиљада људи, а то је учинила НДХ која се данас релативизира. До када ћемо се у исто време клањати крвницима и жртвама крвника. Постављам то питање председници, премијеру и председнику Сабора“, поручио је Краус.

Скупу у Јадовном је присуствовало неколико стотина људи из целе Хрватске. Парастос је служио јеромонах Павле, игуман манастира Ораховица у Епархији славонској, а саслуживали су свештеници из Епархије горњокарловачке.

Молитву за жртве одржао је рабин Луциано Моше Прелевић, а венце су положиле делегације Хрватског сабора на челу са заступником Маријаном Кустићем, хрватске Владе на челу с Невенком Бенић, Амбасаде Републике Србије с амбасадорком Миром Николић, као и Личко-сењске жупаније, СНВ-а, Савеза антифашистичких бораца, Шесте личке пролетерске дивизије и Координације јеврејских општина.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here