Данас избори у Немачкој: Меркелова ЈУРИ ЧЕТВРТИ МАНДАТ

Поделите:

Бирачка места отворена су јутрос у Немачкој, где се очекује да Ангела Меркел добије четврти мандат али и улазак у парламент популистичке деснице.

Око 61,5 милиона бирача, подељених у 299 јединица, гласаће до 18.00 за посланике по мешовитом систему, по коме се део посланика бира већински а део пропорционално.
По завршетку гласања, анкете би требало да дају јасну слику о томе како ће изгледати наредни сазив Бундестага.

Према истраживањима јавног мњења, Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) освојиће 37 одсто гласова, чиме ће Меркел моћи да добије четврти мандат на челу владе.

Ако Меркел после избора остане на челу Владе, и ако буде канцеларка до 2021. године, изједначиће послератни рекорд Хелмута Kола који је 16 година био немачки канцелар (1982-1998).

Њен главни противкандидат, лидер Социјалдемократске партије (СПД) Мартин Шулц, није успео да озбиљније нашкоди ЦДУ током изборне кампање, а анкете предвиђају да ће освојити мало више од 20 одсто гласова.

Меркел и Шулц, као и већина других партијских лидера, против су постављања ограничења броја миграната који могу да уђу у Немачку на годишњем нивоу.

У Бундестаг ће први пут вероватно ући и евроскептична партија Алтернатива за Немачку (АфД), која према анкетама има подршку између 10 и 12 одсто бирача, међутим већина странака је искључила сарадњу с АфД.

Та евроскептична партија залаже се за потпуно затварање граница за мигранте и депортацију миграната којима није одобрен азил.

 

 

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here