Данон: Нека УН гласа како му је воља, Јерусалим је престоница Израела!

Поделите:

ЈЕРУСАЛИМ ће бити престоница Израела независно од резултата гласања у Уједињеним нацијама и дискусија о његовом статусу – изјавио је стални представник те земље у УН Дани Данон.

Он је на овај начин прокоментарисао дискусију у Савету безбедности УН вођену поводом предложеног текста резолуције СБ УН којом се – на иницијативу Египта – проглашава неважећим признање Доналда Трампа (у име САД) Јерусалима главним градом само Израела.

Изразивши незадовољство што се о тексту те резолуције расправља у време док Јевреји славе празник Хануку, Данон је упозорио:

„Никакво гласање неће изменити очигледну реалност да је Јерусалим одувек био и да ће убудуће бити престоница Израела. Палестинци покушавау да прекроје историју, али ћемо ми – заједно са својим савезницима – наставити борбу за историјску правичност“.

Египат и друге арапске земље намеравају да 18 децембра на гласање у Савету безбедности УН изнесу текст резолуције коју Данон у име своеј земље напада.

Арапи рачунају да ће за њен текст гласати 14 чланица СБ УН – све осим Сједињених Држава.

Арапи формално не траже много. Само да СБ УН стане иза става да статус Јерусалима треба да буде плод директних израелско-палестинских преговора.

У тексту резолуције се не помињу ни Трамп ни САД, само изражава дубоко жаљење „због недавних одлука које се тичу статуса Јерусалима“.

Истовремено се позивају друге земље да не признају никакве потезе и мере који су у супротности са резолуцијама УН које се тичу Јерусалима. Такође: да се уздрже од отварања амбасада у Јерусалиму.

Факти

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here