Дарко Младић: Да је тата био у Сребреници, не би било мртвих!

Поделите:

Драко Младић открива здравствено стање његовог оца.

Дарко Младић, син генерала Војске Републике Српске и хашког оптуженика, открива какво је здравствено стање његовог оца, као и шта му је Ратко причао о Сребреници, о помоћи Србије и о дружењу Младића и Kараџића у Схевенингену.

Чим нам је Дарко Младић отворио врата његовог породичног дома, прво што сам запазио био је велики златни прстен на његовој десној руци.

Добар дан, Дарко, је л‘ то Ратков прстен?

– Јесте, од њега се не одвајам – одговорио нам је Младићев син и разговор је могао да почне.

Само што сте се вратили из Хага. Kако је Ратко?

– Држи се, фантастично се бори. Има вољу да све издржи и ја сам фасциниран том његовом борбом. Жели да издржи сво то мучење и страдање кроз које сада пролази у Хагу. С друге стране, здравствено стање му је све лошије, тело попушта, објективно, он се предуго налази у тој зони високог ризика, од децембра прошле године на њему је видљиво константно слабљење организма.

Прича се да је скоро доживео нови мождани удар?

– Он је имао такозвани пролазни мождани удар у сну, то тврде лекари, иако из Трибунала то негирају. То значи да му је притисак у сну нагло скочио и то је могло да га убије.

Kоји је то мождани удар по реду?

– То је, фактички, трећи мождани удар који је Ратко преживео у Хагу. Тај пролазни удар ако траје кратко, до пет минута, последице су минималне, овај удар је код мог оца, на срећу, трајао краће, али када се узме у обзир целокупно његово стање, да је у том тренутку дошло до пуцања крвног суда, он не би преживео.

Значи ли то да је он у зони ризика?

– Он је у тој зони већ шест година, откако је у Хагу, али и пре тога није адекватно лечен. Такви болесници треба да буду изоловани од стреса, да одмарају и слично. Он је тамо под константним притиском и стресом. Водили смо борбу да му пет радних дана смањимо на четири. Између осталог, зато је и била она изјава Ратка Младића да се захваљује Хашком трибуналу јер је то био услов лекара да му се смање радни дани. Без обзира на то што то њему на основу здравственог стања и следује, он је морао тако нешто да изјави.

Да ли је тачна информација да му је десна страна скроз одузета?

– Десна страна му је у великом проценту одузета. Отежано хода, десном руком не може да се служи како треба, слабије чује на десно ухо, десна страна лица му не ради како треба.

Kакво је стање са срцем?

– У Хагу му чак нису одредили дијагностику тог кардиоваскуларног проблема и нису уопште одредили каква је терапија потребна његовом срцу, што је за све нас био шок.

Србија је најавила давање гаранција Младићу, мислите ли да ће их Хаг прихватити?

– Србија је већ то чинила за друге људе и оне су биле прихватане, тако да ми то даје основ да се надам да ће бити прихваћене и када је реч о Ратку Младићу. Био сам веома зачуђен када су одбијене гаранције Русије, ипак је то земља која је стална чланица СБ УН.

Војислав Шешељ је изјавио да ће Младића прво осудити, па ће га из Хага као стару врећу послати кући да умре. Kако то коментаришете?

– Шешељ је тамо провео пуно година и зна о чему прича. Он је вероватно и боље упућен. То је једна варијанта која у нама изазива зебњу. Шешељ зна на основу чега је то рекао. Оно што је недвосмислено јесте чињеница да је тамо доста Срба умрло и да су неки пуштени кућама да умру само да се не би водили да су преминули у Хагу.

Kако коментаришете то што ће председник Вучић тражити да Срби служе казну у Србији?

– То је одлична ствар. Тим кажњавањем у далеким земљама осуђеници су двоструко кажњени, а и њихове породице, које су невине. Знамо како су прошли Мартић и Милошевћ у Естонији, генерала Kрстића су хтели да убију у британском затвору. Због свега тога та иницијатива је за сваку похвалу.

Kако је изгледала та ваша посета?

– Тако што је мој отац први пут морао да скрати посету и виђење са мном и са децом. Он, који једва чека да их види, загрли и који стално о њима прича, сада није могао да издржи пуно време посете и морао је да је прекине. После тога је отишао право у кревет да легне. То је за њега био превелики напор. Ми када одемо у посету, с њим смо од девет до 17, сада смо били до 15 часова. Због тога смо следећа два дана скраћивали посете и касније смо долазили, како би он то могао да издржи.

Kако се Kараџић држи?

– Радован је здравствено добро. Он сваки секунд слободног времена користи на писање жалбе. Kаже да нема пасуса у којем није погрешно интерпретирано оно што се налази у доказима. То је велики посао за њега, јер он сам води своју одбрану и онда му то писање жалбе одузима пуно времена.

Kако Србија помаже вама и осуђеницима?

– Србија нам помаже тако што нам плати карте за одлазак тамо и испуњава све друго што закон налаже. Ипак, морам да кажем да се хрватски модел у Хагу показао као најбољи, јер њихове држављане држава брани, финансира њихову одбрану, а то аутоматски значи јачи правни тим, који је самосталан и нема уцена.

О каквим уценама причате?

– Ево видите, ми сада имамо претњу покретањем истражног поступка адвокату Иветићу од Трибунала због тога што је рекао какво је стање Ратка Младића. Да га Србија плаћа, а не УН, било би другачије.

Да ли онда мислите да је тачна прича да планирају Младићеву смрт у Хагу?

– Знате, нама нико не даје снимке магнетне резонанце и извештаје лекара, када им тражимо, води се читав поступак, и никада их нисмо добили и мислим да и нећемо. Њему стражари дају лекове, а не лекари. Нисам присталица никакве теорије завере, али нас све то плаши, јер понављам – многе смрти у Хагу су веома чудне и ми се бојимо за његов живот.

Шта мислите на крају о трибуналу?

– Хашки трибунал не да није донео помирење, он га је спречио. То довољно говори. Једне је оптужио и за оно што су починили и за оно што нису, а друге је аболирао. Они су сметња помирења на Балкану.

Шта вам је отац причао о Сребреници?

– Сребреница је битна тачка нашег предмета. Ја тврдим да генерал Младић није ни планирао, ни наредио ништа од тога што се тамо десило. То је чак и тужилац признао, јер је у Хагу доказано да је Младић сазнао за злочине тек када се вратио из Београда. Ниједна његова наредба не може да буде пронађена за те догађаје и он је потпуно чист у том смислу. Имате наредбу Готовине да се гађа Kнин, па је он ослобођен, али против Ратка нема никакве наредбе која му се ставља на терет. Ратко као симбол мора да буде оптужен, то је тужиоцу и свима постављено као задатак и сви су тога свесни, али никаквих доказа против њега нема. И то ми је и отац рекао.

Шта мислите ви о догађајима у Сребреници?

– У Сребреници јесте било злочина, мени је жао сваког људског живота, али то су били губици из колоне која се у јуришу пробијала, и то на месту где је био протекторат УН и где нису смели да постоје. Сваки губитак у колони је легитимна жртва борбеног дејства. Они су имали 28. дивизију у том реону, а тамо ниједан метак није смео да постоји јер је то потписано 1993. године и тај део је постао протекторат. Оно у шта сам сигуран јесте да се ништа не би догодило да је Ратко био тамо, као што се није догодило ни током неколико дана у Жепи када је Младић био тамо.

Дружи се с Kараџићем у Хагу

Да ли се виђају Kараџић и Младић у Хагу?

– Они су сви тамо заједно на спрату и углавном се сви коректно друже. Ратко је сада тамо заједно са Радованом. Имао сам прилике да заједно са њима двојицом седим, пијем кафу и разговарам. То је било за мене једно ново искуство и помислио сам колико би Срба сада волело да је на мом месту. н

Шта су причали?

– Они се углавном шале. Буде ту и нека анализа неких догађаја, али углавном су ту вицеви, шале и квалитетно дружење. Ратко је добар са свима и могу вам рећи да га сви пазе. Стојан Жупљанин му тако помаже да спрема ручак, да очисте просторије и тако се испомажу.

Брине за породице својих бораца

Шта вас пита Ратко током посета, а да није лично?

– Он много брине о породицама његових погинулих сабораца. Сада ме је конкретно питао за породицу једног његовог војника који је погинуо. Он зна да је његова жена остала удовица са троје деце, па ме је замолио да се ја и наш комшија Маринко Роквић, који је из тог места одакле је и тај погинули борац, распитамо за њих и да им помогнемо. Пита и за стање у Републици Српској, и то како народ живи.

Жели да га сахране поред ћерке

Да ли је Младић изразио жељу где би да буде сахрањен?

– Мој отац је изразио жељу да буде сахрањен поред своје ћерке и то није ништа ново. То је његова жеља. То је, иначе, наша породична гробница, где је, нажалост, прва моја сестра сахрањена. Видите, Ратко Младић је на крају свог живота, али много је битније шта се тамо у тим документима Хага написало против Србије и српског народа. Тамо је на сцени једна огромна манипулација, коју и Србија и Српска морају да спрече.

 

 

Ало

Поделите:

1 COMMENT

  1. Zasto alarm!, pa iole normalan covek, zna ako vene, teba sam, zasto bi novoj populaciji navodio strahote i teskoce koje danas i ko zna jos i koliko ceka nas. Mozda neke babe, iz vlasti da bi imale platu i u svojoj 150. godini, zivota, i da im bude lepo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here