Дејвид Филипс: Признање Косова кључно за напредак Србије ка ЕУ

Поделите:

Србија мора да призна независност Косова како би се постигао одрживи мир у региону, а дијалог Београда и Приштине треба да промени формат уз ефикасније посредовање међународне заједнице, оцењује се у извештају Института за студије људских права америчког Универзитета Колумбија.

У Извештају о спровођењу дијалога Косово-Србија, чији је аутор директор Програма за изградњу мира и права тог Института Дејвид Филипс, предлаже се и да се јасно дефинишу теме преговора и постави рок од највише две године, као и ефикасније посредовање међународоне заједнице, укључујући снажнију улогу САД и ангажовање угледних међународних преговарача, преноси Глас Америке.

Филипс је за албанску редакцију Гласа Америке рекао да се у извештају предлаже „сценарио у којем сви побеђују“ а према којем би признање косовске независности довело до нормализације свих билатералних питања и интеграције и Србије и Косова у евроатлантске институције.

„Ако Србија жели да уђе у ЕУ, поглавље 35 је кристално јасно. Београд неће начинити напредак ка чланству у ЕУ док не призна Косово, што је основа за нормализацију. Косово и Србија треба да преговарају с Бриселом у погледу чланства у ЕУ и две земље треба да уђу у ЕУ заједно, у исто време. Председник Србије Александар Вучић позвао је Србе да се суоче са реалношћу и позабаве косовском ситуацијом. Наравно да је тешко преговарати о признавању Косова од стране Србије али се то мора догодити, једини пут напред је да Србија призна Косово, то је кључно за напредак“, рекао је Филипс.

У извештају се наводи да Влада Косова треба да заузме свеобухватан приступ интеграцији косовских Срба и осигура да се њихова права у потпуности штите и промовишу.

„Међутим, пре свега, међународна заједница мора да учини више. ЕУ је била водећи актер у медијацији. Препоручујемо снажнију улогу САД. Важно је да Вашингтон буде у потпуности укључен, а међународни медијатори да раде на решењу“, додао је.

Филипс је предложио и да се промени формат дијалога, јасно дефинишу теме преговора и постави рок од највише две године, као и да се ангажују угледни међународни преговарачи.

„Предлажемо рок од 18 месеци уз могућност продужетка тог рока на још шест месеци али не више од тога. ЕУ би требало да постави специјалног изасланика за медијацију. Федерика Могерини и даље може да игра церемонијалну улогу, али потребан је искусни преговарач да преузме водећу улогу. Препоручујемо да Волфганг Шојбле буде та особа. Такође препоручујемо да САД именују специјалног изасланика за дијалог, а верујемо да Кондолиза Рајс, која има искуства на Балкану и врло је уважена – може да ефикасно ради у тиму са Шојблеом да се окончају ти преговори“, казао је Филипс.

Он је оценио да би интеграција у Европу била јасан подстицај и за Србију и Косово да приступе имплементацији дијалога, а на питање шта је подстицај за ЕУ и САД да појачају свој ангажман, Филипс је навео да је „Русија тренутно успоставила нову линију фронта у хладном рату са Западом“ и да се она налази на Западном Балкану.

„Према неким наводима, успоставила је обавештајну базу у Нишу и пребацује софистицирано оружје у Србију. САД желе да ојачају партнерство са земљама Западног Балкана, укључујући Косово, као и са Србијом. Ако САД имају стратешке интересе у том делу света, могу да изврше свој утицај кроз снажнију улогу у дијалогу Косово-Србија. Само уз амерички ангажман, тај ће процес кренути напред“, додао је.

Према његовим речима, Русију не занима српски народ већ да поткопа интересе Запада на Балкану.

„Владимир Путин говори о јединству Словена, јединству православаца, али у суштини, Русију уопште не занима српски народ. Она само манипулише тим питањем како би поткопала западни утицај и покушала да ограничи улогу НАТО-а на Западном Балкану“, рекао је.

Он је додао да „грађани Србије треба да увиде да им је будућност уз Европу и Запад“.

„Могу да крену напред са евроатлантским аспирацијама ако реше несугласице с Косовом. Русија неће бити ту да помогне Србији. Она само манипулише Србима, грађани треба да схвате ту чињеницу и приближе се више Западу“, рекао је Филипс, преноси Глас Америке.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here