Демостат: Грађани подржавају војну неутралност и Русију виде као највећег пријатеља

Поделите:

Највећи број градјана, 53 одсто је за Србију без војних база, 41 одсто сматра да је Русија највећи пријатељ Србије, али би, ипак, највише њих, 52 одсто живело у некој од западних земаља, резултати су истраживања јавног мњења које је данас представио Издавачко-истраживачки центар Демостат.

Подршка војној неутралности је неупитна, ипак, уколико би баш морала да се отвори нека војна база градјани Србије највише би волели да то буде руска тако се определило 20 одсто од укупно 1.200 испитаника.

На представљању резултата у београдском Медија центру могло се чути и да се као земља у којој би највише волели да живе најчешће помиње Немачка којој предност даје 11 одсто испитаника, следе Швајцарска са седам одсто и Аустрија, Италија и Шведска са по пет процената.

На зачељу ове листе су Француска, Норвешка и Русија за које се определило три одсто учесника истраживања.

Око два одсто градјана живело би у Шпанији, Грчкој или Канади, а свега један одсто у Данској, Холандији или Мадјарској.

Ипак, има и неодлучних, па 15 одсто испитаних не зна у коју би се земљу преселило.

Испитаници би својој деци за живот и рад најпре препоручили Немачку, за коју се изјаснило 16 одсто њих, а прате је Швајцарска са седам одсто, Аустрија и Италија по пет процената и Норвешка са четири одсто. На дну листе поредак је сличан као и медју земљама у којој би се испитаници лично волели да живе.

На листи земаља које су, према оцени градјана, највећи пријатељи Србије после Русије на списку је Кина за коју је „гласало“ шест одсто испитаника, следи Грчка са два одсто Македонија са три процента и Црна Гора са два одсто. Има и оних који сматрају да ниједна земља није највећи пријатељ Србије, таквих је 10 одсто.

Када је реч о политичкој оријентацији, медју онима који Русију доживљавају као највећег пријатеља Србије највише је гласача Српске напредне странке и Александра Вучића.

Главни истраживач Демостата Срећко Михаиловић, говорећи о привржености градјана Србије према Русији, поставља и питање да ли је та љубав једнострана, јер према резултатима сличних истраживања руског Левада центра од 2006. године Руси Србију стављају на 12. место листе пријатељских земаља, после Белорусије, Казахстана, Кине, Индије, Јерменије, Кубе, Сирије, Узбекистана, Азербејџана и Венецуеле.

Анализирајући резултате истраживања Михаиловић је указао на то да је Србија „земља измедју, земља којој је срце на истоку, а џеп на западу“.

„Када је реч о емоцијама предност има Русија, док је рацио на страни западних земаља“, оценио је Михаиловић.

Програмски директор Демостата Зоран Пановић је као проблем истакао разлику у спољној политици Србије која је усмерена ка ЕУ и оној унтрашњој политици коју, измедју осталих креирају медији, а која нагиње Русији.

Пановић сматра и да градјани добијају изузетно конфузне поруке о томе шта прокламована војна неутралност уопште значи.

И главни и одговорни уредник агенције Бета Драган Јањић указује на својеврсну конфузију медју градјанима, као и на погубност политике која је заснована на емоцијама.

„За то је одговорна политичка елита која подилази већини и, да тако кажем, жица гласове“, сматра Јањић и упозорава на шизофрено стање у друштву.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here