Димитров: Биће референдума о имену Македоније

Поделите:

Македонски министар спољних послова Никола Димитров сматра да ће „дефинитивно бити референдума“ о о ставу државе око евентуалне промене имена Македонија.
Он је у интервјуу за Ројтерс на питање да ли ће Македонија једног дана бити отворена за промену свог имена рекао да је то веома комплексно питање које укључује емоције и идентитет.

„За решавање тог питања потребно је да имамо процес који ће створити националну позицију о томе. Дефинитивно ће бити референдума“, рекао је он.

Димитров је казао да је током недавне посете Атини предложио Грчкој да дозволи Македонији да се придружи НАТО под именом признатим у Уједињеним нацијама – Бивша Југословенска Република Македонија, а да се наставе преговори о дугорочном договору.

„Моја порука у Атини је била да у Македонији имамо нов почетак, молим вас размислите каквог суседа бисте желели да имате на вашем северу“, рекао је Димитров.

Када је реч о одговору Грчке, Димитров каже да не очекује помак преко ноћи већ да ће то бити постепен процес.

Када је реч о односима Македоније и Бугарске, Димитров каже да су две земље договориле текст споразума о пријатељству са циљем да се реши вишегодишњи спор и тензије.

„Потписивање споразума о пријатељству са Бугарском ће допринети нашем кредибилитету, да смо озбиљни и да желимо пријатеље у нашем региону“, рекао је Димитров.

Споразум би требало да буде потписан 2. августа.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here