Димитров: Влада није прислушкивала српске дипломате

Поделите:

Македонска Влада је данас одржала консултације око одговора на повлачење запослених у Амбасади Србије у Скопљу.
Министар спољних послова Македоније Никола Димитров рекао је да „Македонија није наложила обавештајне акције против Србије, нити је предузимала такве мере“.

Димитров је на прес конференцији у Скопљу истовремено најавио да ће сутра разговарати са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

„Македонска влада нити је имала намеру, нити је наредила обавештајне активности против или на штету нити једне државе, укључујући Србију“, рекао је Димитров.

Према његовим речима, македонске институције раде искључиво у интересу грађана Републике Македоније и сагласно уставним надлежностима“, рекао је министар спољних послова.

Србија је у недељу поподне хитно повукла запослене из Амбасаде Србије у Македонији, и затражила да се повећа безбедност.

Како је у понедељак објаснио председник Александар Вучић, Србија је овакав потез повукла јер је установљено и утврдјено да је у Македонији постојало „веома офанзивно обавештајно деловање против Србије“.
Османи поздравио изјаве српских званичника о односима Србије и Македоније

Заменик македонског премијера задужен за европске послове Бујар Османи поздравио је данас изјаве српских званичника да Србија жели добре односе са Македонијом, што је, како је рекао, и политика званичог Скопља да развија добросуседске односе са свим земљама региона.

Упитан да коментарише „погоршање“ односа на релацији Београд – Скопље, Османи је на конференцији за новинаре након седнице владе, рекао да прати ситуацију, али не би, каже, да износи исхитрене закључке.

– Оно што се може поздравити је изјава српске стране, односно њихов званични став да желе пријатељске односе са Македонијом – рекао је Османи.

На питање да ли је одлука Србије да повуче дипломатско особље из Амбасаде у Скопљу повезана са објављивањем кандидатуре Косова за чланство у Унеско, Османи је одговорио да не би спекулисао о узроцима.

– Важно је да затворимо отворена питања са нашим суседима. Нећемо доносити било какве одлуке у том правцу, сачекаћемо да добијемо све детаље у вези са овим питањем. Важно је да обе стране имају вољу да односе врате у претходни заједнички оквир – рекао је.

Османи је рекао и да су од косовских власти добили информацију да у овом тренутку Приштина нема никаквих захтева када је реч о чланству у Унеско.

– Кажу да још немају апликацију, тако да то није предмет разговора. У тренутку када буде затражена подршка, онда ћемо о томе и одлучивати – рекао је Османи, пренели су македонски медији.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here