Дивим се Србима и завидим им. Ево и зашто…

Поделите:

На све популарнијем Интернет форуму Quora освануло је занимљиво питање. Једна Нина пожелела је да зна шта странци заиста мисле о Србији. Стигло је прегршт одговора, али један је свима привукао пажњу и задобио је безброј коментара Срба који су се, по сопственом признању, најежили од свега написаног.

Наиме, један Румун, који се потписује као Дан Драган, написао је својеврсно отворено писмо Србима у којем се извињава нашем народу и говори зашто и на чему нам завиди. Писмо преносимо у целости.

„Дивим се Србима и завидим им. Ево и зашто… Док се моја земља, Румунија, повијала под најслабијим ветрићем, Срби су стајали праве кичме и високо подигнуте главе, упркос томе што су обе наше земље имале прилично слабе шансе у борбама против Турака, Немаца и Руса.Срби воле своју земљу и боре се на њу, а ми на нашу, кад год можемо, окачимо знак „на продају“. Срби имају живу националну културу, а наша је постала микс најгорих ствари које Запад и Оријент могу да понуде.

Када је почео Први светски рат, Аустријанци су своје најјаче трупе усмерили ка Србији и то у много већем броју. Срби су им узвратили ударац тако снажно да су Аустријанци цвилећи отрчали код Немаца по помоћ.

Када је Румунија ушла у рат, учинили смо то јер смо мислили да су Аустријанци десетковани и напали смо њихових троразредних 100 хиљада војника са наших најбољих пола милиона. Међутим, узвратили су нам и, уз помоћ Немачке, окупирали већи део Румуније. Углавном занемарујемо тај тренутак наше историје, не радо га се сећамо.

Када је почео Други светски рат, Срби нису имали савезнике и нису очекивали помоћ ни од кога. Немци су их потукли, али су они поново устали и борили се. Остатак приче је, како они кажу, историја. А ми, Румуни, удружили смо се са моћном Француском и очекивали смо да ће се они борити у наше име. Нису, па смо морали да уступимо земљу Мађарима и Русима. Онда, када је Француска пала…

Ми смо се удружили са Немачком, француским непријатељем. Када су и они посустали – и само тада – постали смо руски савезници. Русије, која нам је узела земљу и која је била непријатељ Немачке. Румунију су пљачкали и Немци и Руси и до дана данашњег ми носимо репутацију бескичмене, издајничке и дволичне нације, а Срби су поносни, непопустљиви и радије би умрли него да се одрекну јутра своје земље.

Од свих земаља са којима се Румунија граничи, Србија је једина која нас никада није напала. То је оно што они називају „историјским пријатељством“, које траје стотинама година. Када је НАТО бомбардовао Србију тражили су румунске војне базе. Наша тадашња влада је ишла против националних осећања и мишљења („Румуни су често глупи“, тада је рекао румунски министар иностраних послова) и дозволила је да код нас слећу авиони НАТО који су бомбардовали Србију.

Извињавам се у име своје нације нашим пријатељима, Србима.

Свестан сам тога да, ако се икада руски тенкови скотрљају на нас, ми можемо да рачунамо на помоћ Србије, јер смо ми две мале, сиромашне, огорчене нације које ће помагати једна другој, уместо да помоћ тражимо од земаља које не могу ни да нас пронађу на мапи света.“

Поделите:

1 COMMENT

  1. „…ako se ikada ruski tenkovi skotrljaju na nas, mi mozemo da racunamo na pomoc Srbije…“ !!! Da ovo jadovance nije napisano, covjek bi vjerovao; ovako, samo teska budaletina u ovu proziretinu moze vjerovati! Nivo porudzbine za najglupljeg glupaka, mizerlucic kao zrcalenje aktualnog: GLEDA MAJMUN SEBE U ZRCALU!

    NO, ZA IDIOTAAUTORA OVE CRKAVICE:
    PA SKOTRLJALI SU IM SE NATO TENKOVI! AKO SE DOSAD NIJE SJETILA, EVO JOJ PODSJETNIKA: POMOGNI SRBIJO DA SE, U IME“ ISTORIJSKOG PRIJATELJSTVA“, LJUBLJENA RUMUNIJA OSLOBODI ZLIKOVACKIH TENKOVA.
    ILI SU TOTALNO PROPALI U NIVOU PROPAGANDE, ILI SU UVERENI DA SU USPJELI SAV NAROD PRETVORITI U MAJMUNE. SVE SLUTI DA SU GA I DOMAJMUNISALI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here