Ђала – село које одумире

Поделите:

У новокнежевачком насељу Ђала половина кућа је напуштена или срушена. Ђала тако дели судбину многих места у Војводини којима прети одумирање

Не тако давно Ђала је имала 3.500 хиљаде становника, а према последњем попису свега 730. По речима Зорана Стојичића, радника месне заједнице, већина младих је напустила село.

„Неки су због посла отишли у веће градовеотишли или у суседну Мађарску, зато што им је ту доста близу. Углавном су остала старачка домаћинства  – 70 посто“, каже Стојичић.

Ђала има обданиште са 11 уписане деце, док је у основној школи 16 ученика до четвртог разреда. Памти се кад су и по три аутобуса свакодневно превозила раднике на посао у Нови Кнежевац. Тога више нема. Становништво се углавном бави пољопривредом. Од 2.500 хиљаде хектара, којима село располаже, под заливним системом је око 280 хектара.

Пољопривредник Јожеф Шајко каже да данас није похвално живети на селу, али „гура се“.

„Преживљавамо. Једино ће нас ове године суша мало уназадити.  Биће мало проблем с храном“, наставља Шајко.

Интересантно је да у селу нема ниједног угоститељског објекта, а ни забавни живот младих није на пожељном нивоу. Једино освежење су јулске манифестације Ђалинске музиче свечаности и традиционална ликовна колонија.

Милица Станков подсећа да у Ђали има младих, али немају где да се друже и излазе.

Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа, наглашава да ће држава и у наредном периоду максимално подржавати  како локалне самоуправе тако и мала места и да ће наћи неки модел да се одржи живот у њима.

У последње време у Ђали је нешто више урађено на пољу инфраструктуре. У потпуности је реконструисан водовод и уређен је центар села. Ипак, највише се очекује од међународног граничног прелаза са Мађарском. Ради се на томе да буде отворен пуна 24 сата, чиме би Ђала остварила све оне бенефите које доносе прелази са Европском унијом.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here