Ђилас: Вучић ми нудио да будем потпредседник владе

Поделите:

Бивши градоначелник Београда и бивши председник Демократске странке Драган Ђилас рекао је данас у Прессингу Н1, да му је у лето 2016. лидер СНС Александар Вучић нудио да буде потпредседник његове Владе или челник главног града.

Он је истакао да с Вучићем не може да сарађује, јер су у питању два различита погледа на вођење политике.

Он је потврдио да се враћа у трку за градоначелника Београда због тога што није задовољан тиме како Београд данас изгледа.

„Памтим времена од пре четири, пет година, кад је Београд био најбоље место за живот у Србији“, рекао је Ђилас и додаје да је сагласан с лидером ПСГ Сашом Јанковићем који је рекао да није часно ћутати данас, у оваквим временима.

Поводом изјава градоначелника Београда Синише Малог да је Ђиласов повратак у политику мотивисан тиме што му је понестало пара и да се намерио на пуну градску касу, за разлику од оне коју је оставио и председника Србије Александра Вучића да му је доста живота без привилегија, Ђилас је је рекао:

„Сматрам да је потпуно небитно шта причају Синиша Мали и Александар Вучић, шта пише Информер, Ало, Телеграф, шта објављује Пинк, те ствари су небитне и једино утичу да нам буде лошије“.

Упитан да коментарише тврдње да је задужио Београд за милијарду и сто милиона евра, Ђилас је рекао да се дугови у свим земљама рачунају на исти начин.

„Председник Фискалног савета Павле Петровић је рекао да је дуг био 412 милиона евра кад сам завршио мандат, онда је Мали рекао није тачно, да је то 1,2 милијарде, онда је министар финансија у Влади Србије, дакле влади СНС, рекао да је господин Петровић у праву, а они и даље причају исто“, навео је Ђилас.

Суштина је, како је рекао, шта је за то време урађено. „Затекао ме је дуг од 100 милиона, у време мог мандата је дошао на 400, инвестирали смо милијарду и сто милиона, дакле, наших пара 800 милиона и 300 из кредита. Направили смо два моста и трећи довели до краја, 45 обданишта, а ова власт – нула обданишта, ми смо направили девет основних школа, они нула, четири дома здравља, они нула“, рекао је Ђилас.

Он додаје да су многи пројекти које је реализовала ова власт започети у време његовог мандата.

Поводом оптужби министра унутрашњих послова, да су за четири године мандата Ђиласове компаније, „направиле 160 милиона евра прихода“, Ђилас је рекао да је радио за Београђане, али и за себе и своју децу која су Београђани, па и за господина Стефановића који је из Београда.

„То што сам се ја бавио бизнисом, и нисам ушао у политику као 99 одсто њих без ичега, а данас имају куће, аутомобиле, иду на путовања, деца им иду у приватне школе – мислим да је то моја предност“, рекао је и додао да је у политику ушао 2004. године када је био „солидног финансијског статуса“.

Моја компанија, коју сам продао пре три године, је била највећа у овом делу Европе, рекао је он.

На питање колико је компанији, да буде највећа, помогло то што је био градоначелник, и у ДС, Ђилас каже да је она постала највећа и пре него што је ушао у политику.

Од 2008. године, када сам постао градоначелник, компанија није више финансијски расла, јер је почела светска криза, рекао је и додао да је она основана 1998. године, а да је већ 2001. године била највећа.

Истакао је да компанија није имала ниједног државног клијента, „само стране компаније“, и да је, како каже, била највећа у Београду, Сарајеву, Загребу, Љубљани, Скопљу… Додао је и да је компанија била успешна и кад су били у опозицији, кад је продата, 2014.

На констатацију да би било фер, с обзиром на то да је кандидат за челника престонице, да каже које фирме данас поседује и како оне раде, Ђилас је навео да је „продао цео бизнис 2014. године“.

Мултиком, који је кровна компанија, је продала своје власништво, а порез на добит плаћен је цео у Србији, мислим да је то највећи плаћени порез на добит, казао је. Данас је, како је рекао, окренут пољопривреди и верује у то.

„Код Неготина смо узели одређену количину земље, подигли воћњаке“, рекао је Ђилас и потврдио да се у лето 2016. састао са Вучићем.

„То је састанак на коме јесте господин Вучић, у присуству више људи, мени нудио да будем градоначелник Београда или потпредседник његове Владе, ја сам тим понудама захвалио, и ту се та прича завршила“.

Ја сматрам, додао је Ђилас, „да је он и тад схватио да има људе који воде Београд и који не раде то добро, чим ми је то понудио. Ми имамо различит систем вредности, тако да ја не могу никад да будем у договору са Александром Вучићем, као што никад нисам ни био. Вероватно сам један од ретких коме је нешто понуђено, а то је одбио“, навео је.

Ђилас сматра да се Београд, али и цела држава, морају да се воде на други начин. Сматра да је власт у овој земљи лоша, да Мали ради у Београду лоше свој посао, да је економска политика лоша у земљи.

Како је рекао, он лично нема ништа против Александра Вучића, али да не могу да сарађују, јер су то два погледа на то како да се води политика, да он никад неће за друге рећи да су лопови, криминалци, и да ће само говорити шта треба да се ради у овој земљи и главном граду.

Ђилас је истакао да „против агресије која је присутна“ и да не може да замисли да сарађује с неким ко за супругу опозиционог лидера каже да је шеф нарко мафије и остане на истој позицији у странци.

Ђилас је потврдио и да је тачно да је око месец дана после тог састанка са Вучићем и понуде коју је одбио, Виши суд у Београду потврдио оптужницу против његовог градског менаџера Александра Бјелића и још осам особа због сумње у злоупотребе службеног положаја у афери „Булевар“.

Ту оптужницу је касније Апелациони суд укинуо. Судски поступак није кренуо ни после пет година, истакао је Ђилас.

Ти људи су хапшени, а сутра ће неко морати да се бави тиме ко је те људе слао у затвор. „То су људи који су радили свој посао, који су градили град Београд“, нагласио је Ђилас.

СНС: Вучић у понедељак о лажима Ђиласа

Српска напредна странка саопштила је да је очигледно да Драган Ђилас живи у прошлости.

СНС у саопштењу каже да ће председник Александар Вучић о свим лажима Драгана Ђиласа, али и о стварним догађајима, говорити у понедељак у обраћању јавности.

Фонет

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here