Ђинђић је убијен само 10 дана након овог интервјуа, а ево шта је предвидео у њему

Поделите:

Све о чему је тадашњи премијер причао, 14 година касније све је извесније.
У једном од својих последњих јавних појављивања, Зоран Ђинђић је причао о независности Косова и стварању Велике Албаније. Он је такорећи, предвидео ствари које су, 14 година касније све извесније и питање је дана када ће се његова предвиђања обистинити.
Они желе да Косово буде фактички независно, а да нам га онда као млински камен, као такво независно албанско Косово, прикаче на ногу и кажу ви сте одговорни за њега. Док не хармонизујете односе, ви не можете да идете даље.“ – реако је он у свом последњем интервјуу.

Тако би албанским бизнисменима, било дозвољено да купују по Србији и учествују у приватизацијама, док Срби у Призрену или Приштини не би могли да попију чак ни кафу.
„Ако не важи за Србију, оно што је важило у Дејтону, а то је да су границе непроменљиве, онда то неће важити ни за кога. Како објаснити да је једини преседан направљен управо на Србији? Дајте да без мењања граница и постављања питања суверенитета, решимо питање односа Албаније и Србије. Јер ако желите да створите Албанску државу у 21.веку, на територији која припада Србији, онда ћете отворити поново процес који сте мислили да сте Дејтоном затворили.
Треба да имамо добре односе са свима који су битни за нас, али да странце укључујемо као део своје унутрашње политике – то је болесно. Ми морамо да поштујемо првенствено себе и да не дозволимо да се толико са стране мешају у наше односе.“- рекао је он тада.

Он је међутим причајући о тим стварима, као актуелни премијер те 2003. године, рекао да се то неће десити.

Спречен је у својим намерама, десетак дана касније, када је убијен.

Еспресо

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here