Ђукановић: Срби не могу бити дијаспора у Црној Гори

Поделите:

Председник владајуће ДПС у Црној Гори Мило Ђукановић изјавио је да у политици Србије уочава обновљени патернализам према Србима у региону, па и према грађанима Црне Горе који се декларишу као Срби, и додао да сматра да Срби у тој држави не могу бити третирани као дијаспора, какав год национални или верски идентит имали.

Срби у Црној Гори не могу бити третирани као дијаспора и то не зато што су већина њих постали Срби у политичким процесима деведесетих, него првенствено због тога што су и они и сви њихови преци рођени у Црној Гори – рекао је Ђукановић за подгоричку Побједу.

Бивши црногорски премијер каже да не жели да из постојања Српске куће у Црној Гори изводи негативне закључке, јер и Црна Гора има Црногорску кућу у Србији.

Сматра погрешном перцепцијом то што га, како каже, део београдске јавности оптужује да је Вучића довео на власт у Србији.

– „Јер, нити имам моћ, нити жељу за тако нешто. Најзад, природа односа председника Вучића и мене је таква да, све и када бисмо имали те намере, један на другог не бисмо могли утицати – каже Ђукановић.

На питање је ли званични Београд знао шта се спрема 16. октобра прошле године у Подгорици с обзиром на то да је „завера припремана управо на територији Србије“, Ђукановић је одговорио да је тадашњи премијер Србије Александар Вучић „дан или два након завршених избора у Црној Гори, изашао са коригованим оценама и информацијама прикупљеним од стране тамошњих државних органа који недвосмислено указују да је територија Србије злоупотријебљена за покушај дестабилизовања Црне Горе, као и да је један број грађана Србије учествовао у активностима које су по нашу земљу могле имати опасне последице“.

– „Не могу вам одговорити када је ко од званичника Србије информисан о сазнањима њихових безбедносних служби. Из онога што сам видео у њиховом досијеу, јасно је да тај материјал није настао 16. октобра, већ знатно раније – казао је Ђукановић.

Видео сам досије српских служби безбедности

Одговарајући на питање је ли видио досије српских служби безбедности, одговорио је:

„Јесам. Тај веома обиман и детаљан досије садржи убедљиве доказе из којих се лако и веродостојно може закључити о којим је руским и српским држављанима реч и ко су заправо архитекте и кључни извођачи покушаја насилног преузимања власти у Црној Гори“.

Навео је да је сарадња црногорских и српских институција била испод његових очекивања „већ од краја октобра“.

– Дакле, значајно пре завршнице кампање за председничке изборе у Србији. Већ сам вам казао да сам веома детаљно прегледао досије српских служби о ономе што се Црној Гори спремало и та документа су, нажалост, у веома малом обиму доступна црногорским правосудним органима – наводи Ђукановић.

Рекао је и да, према његовим сазнањима, није било Вучићеве интервенције да се једном од оптужених, Андрији Мандићу, дозволи да присуствује обележавају годишњице хрватске акције „Олуја“ у Србији, иако је бивши српски премијер знао да се челнику Фронта суди за најтеже дело.

Не дугујем ништа ни Западу ни Истоку

Ђукановић сматра да Црна Гора није направила ниједан потез с циљем да поремети односе Црне Горе и Русије, да је погоршање односа између двеју држава заправо рефлекс поремећаја на глобалној сцени, као и да ништа не дугује ни Западу ни Истоку.

– „Погоршање односа Црне Горе и Русије рефлекс је поремећаја на глобалној политичкој сцени. Поштујући своје вишевековне пријатељске и званичне политичке односе са Русијом, Црна Гора није направила ниједан потез са циљем да их поремети – рекао је Ђукановић у интервјуу за подгоричку Побједу.

У време распада Југославије, каже Ђукановић, Москва је више пута хуманитарно и на друге начине показивала пријатељство према Црној Гори, што је посебно дошло до изражаја током припрема за обнову црногорске државне независности.

Навео је да су руски председник Владимир Путин и он о томе „веома отворено разговарали“, те додао да је Русија међу првима признала независност Црне Горе.

„То су гестови који се цене и памте“, казао је Ђукановић.

Бивши премијер је рекао да је са Путином разговарао и о црногорском чланству у НАТО и Европској унији (ЕУ).

– „О томе сам га веома директно обавијестио након референдума, током састанка у Сочију 2006“ – казао је Ђукановић.

На питање како је Путин реаговао, лидер ДПС-а наводи: „„Веома љубазном упитношћу: да ли је то, питао је, заиста неопходно Црној Гори. Рекао сам да је – не само Црној Гори, него и Балкану лишеном поузданих саморегулаторних механизама властите стабилности – неопходно да кроз евроатлантске интеграције унапреди своју безбједност““.

Оценио је да Црна Гора “ниједну одлуку није донела исхитрено, непромишљено или иза било чијих леђа“.

Црна Гора, уверен је Ђукановић, није генерисала тако бурне реакције Москве на чланство наше земље у НАТО-у.

„Пре бих рекао да је „преслагање“ односа на глобалној сцени, три деценије након престанка хладног рата, довело до поновног одмјеравања снага великих. За те је игре Балкан увек био погодан терен“, истакао је бивши премијер.

Нека очекивања Русије изневерена

Говорећи о реакцијама Москве, Ђукановић сматра да оне упућују на то да су “нека очекивања Русије изневерена“.

Званична Москва је, како је рекао, „очито пропустила да уочи да ово више није Црна Гора која ће, уместо за својим, ићи за интересима Србије или Русије“.

– „Ово је нова и одговорнија Црна Гора, која је 1999, током НАТО интервенције на СРЈ, Слободану Милошевићу рекла – не, то није наш рат; наш је интерес да живимо у миру. Најзад, то је Црна Гора која је 2016. Русији јасно поручила да поштује црногорско-руско пријатељство, наше историјске везе, али и да је чланство у НАТО и ЕУ наш слободан избор и да очекујемо, посебно од пријатеља, да он буде уважен“ – истиче Ђукановић.

Лидер ДПС-а и можда будући кандидат на председничким изборима у Црној Гори каже и да љутња према било коме никад не би могла навести да ради против интереса Црне Горе.

То, према његовим речима, потврђује „и моје континуирано залагање за улазак и наше земље и Западног Балкана у ЕУ и НАТО“.

Ништа не дугујем Русији

Ђукановић негира наводе руских министара одбране и спољних послова, Сергеја Шојгуа и Сергеја Лаврова да нешто дугује Русији.

– “Не дугујем јој ништа! И то знају сви у Москви који су иоле упознати са црногорско-руским односима. Посебно господа Лавров и Шојгу, са којима сам, стицајем околности, годинама унатраг имао односе знатно ближе од официјелних“ – каже Ђукановић.

То се, тврди, применило, не његовом кривицом, јер је, како је појаснио, „Москва ваљда очекивала да се одрекнемо себе због интереса Русије.

Мој дуг је Русији што нисам издао Црну Гору

– „Мој „дуг“ према Русији је то што нисам издао Црну Гору! Најзад, да сам икада током своје политичке каријере дозволио да ме неко задужује, сигурно бих се данас понашао сервилно и снисходљиво. Овако, уздигнута чела могу погледати свакоме у очи, и у Црној Гори и у Русији“ – казао је Ђукановић.

Бивши премијер каже и да жали што је дипломата светског формата “подлегао атмосфери коју диктирају јастребови Kремља и себи дозволио да поверује – ако је уопште поверовао – у то да је црногорско чланство у НАТО враћање дуга који неко, тачније ја, имам према Западу“.

„Понављам: немам дугова ни на Западу, ни на Истоку! И Русија, и Брисел и Вашингтон то веома добро знају“, казао је Ђукановић.

 

 

Блиц

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here