Đurić: Pobeda za čitav srpski narod

Podelite:

U sredinama u kojima su Albanci u većini procenat izlaznosti je manji nego na prošlim lokalnim izborima

Srpska lista je večeras proglasila pobedu na lokalnim izborima u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao im je pobedu.

Lider Srpske liste Goran Rakić rekao je novinarima, okupljenim ispred Izbornog štaba stranke, da je Srpska lista ostvarila ubedljivu pobedu od 80 odsto u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

„Biće drugog kruga, ali za četiri godine“, rekao je Rakić koji je ubedljivo pobedio i na izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice.

Srpska lista pobedu na lokalnim izborima slavi uz trubače, vatromet i šampanjac.

U Zvečanu će mesto gradonačelnika zadržati Vučina Janković koji je osvojio 69 odsto glasova, dok je kandidat Građanske inicijative „Za naš Zvečan“ Dragiša Milović osvojio 31 odsto glasova.

„Ovi izbori su bili istorijski i referendumski za naš narod na KiM. Naš narod je prepoznao naše rezultate ostvarene tokom protekle četiri godine“, rekao je Janković i dodao da je Srpska lista Zvečan digla iz pepela i da je potrebno još mnogo rada da se poboljša život građana.

Kandidat Srpske liste Srđan Popović pobedio je u Gračanici. Rekao je da mu je čast i obaveza da već od sutra krene sa radom u korist građana Gračanice.

On je, prema preliminarnim rezultatima, kako je saopšteno u Izbornom štabu Srpske liste, osvojio 87,2 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat dobio 12,8 procenata.

U opštinama u kojima su Albanci u većini nema pobednika u prvom krugu. Kandidati za predsednika opština Demokratskog saveza Kosova su u prvom krugu pobedili u Podujevu, Peći, Vitini, Kosovom Polju i Lipljanu. Demokratska partija je pobedila u Glogovcu. U Dečanima i Juniku u prvom krugu pobedili su kandidati Alijanse za budućnost Kosova. Nezavisni albanski kandidati su pobedili u Đeneral Jankoviću, Srbici i Mamuši.

Izlaznost birača na današnjim lokalnim izborima u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji veća je u većini opština nego na parlamentarnim izborima, održanim u junu, ukazuju podaci Izbornog štaba Srpske liste.

U Leposaviću je danas glasalo 8.015 glasača, odnosno izlaznost je iznosila 45,16 odsto, dok je u junu bila 44,60 procenata.

U Kosovskoj Mitrovici glasalo je 8.397 birača, to jest izlaznost je bila 38,52 odsto, a u junu je bila 32,48 procenata.

Izlaznost u Zubinom Potoku danas je iznosila 40,49 odsto, a na junskim izborima bila je 65,66 odsto, u Zvečanu 47,47 odsto (43,85), Gračanici 40,05 odsto (43,13), Štrpcu 55,76 odsto (63,15), Klokotu 63,23 odsto (49,59), Partešu 56,46 (52,66), Ranilugu 55,22 odsto (53,54) i Novom Brdu 53,82 (26,00).

Prema podacima CIK-a, u Prištini, gde je upisano najviše birača, 188.341, izašlo je 47,01 odnosno 76.412 birača.

Najviša izlaznost bila je u Mamuši, koja je većinski naseljena Albancima, gde je izašlo 65,29 odsto od upisanih, odnosno 2.569 od 3.935 upisanih.

Najniži procenat izašlih na lokalne izbore bio je u Srbici, takođe sa većinski albanskim življem, gde je od 54.970 upisanih na glasačka mesta izašlo svega 16.072 što znači 31,66 odsto od onih koji su imali pravo glasa.

Iz lokalnih sredina su stigle informacije o incidentima i nepravilnostima: Hapšenje, pa puštanje nekolicine aktivista Srpske liste, otkrivanje i deaktiviranje ručnih bombi, zatvaranje administrativnog prelaza Jarinje i problemi da raseljeni iz centralne Srbije stignu do glasačkih mesta.

Centralna izborna komisija je navela u jednom od dnevnih izveštaja da uočeni incidenti nisu ugrozili regularnost izbornog procesa.

U sredinama u kojima su Albanci u većini, predstavnici nevladinih organizacija su naveli da je procenat izlaznosti manji nego na prošlim lokalnim izborima, zatim da je u južnom delu Mitrovice ukraden birački spisak sa jednog glasačkog mesta, jedna osoba je tim povodom uhapšena, u Srbici je bačen molotovljev koktel, bilo je nepotpunih biračkih spiskova, porodičnog glasanja, fotografisanja biračkih listića. Panelu za žalbe je prijavljeno 50 slučajeva kršenja izborne tišine.

ĐURIĆ: POBEDA ZA ČITAV SRPSKI NAROD
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je rekao da je pobeda Srpske liste velika pobeda za čitav srpski narod, „za Srbiju, jedinstvo i opstanak naših ljudi na ovom području, koji su „toliko propatili u prethodnim decenijama“.

Đurić je rekao i da pobeda predstavlja „jednu veliku odgovornost za sve ljude koji su dobili i narodno poverenje, i poverenje države“.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here