Добила рак, остала без посла

Поделите:

Због лоших закона у Србији, грађани свакодневно испаштају. Београђанка Весна Марковић (56) бори се са канцером и системом. Она је била запослена у киоску као продавачица.

Док је била на боловању, истекао јој је уговор о раду, а на бироу су јој рекли да нема право на надокнаду за незапослене. У време њене највеће животне битке, остала је без прихода.

Између свакодневних хемиотерапија, Весна је забринута за своју егзистенцију. После више од 30 година радног стажа, она се због законских одредби нашла у ситуацији да тешко болесна живи без динара.
Послодавац коректан

– Kрајем августа сам сазнала да болујем од тешког облика рака грлића материце и наредног месеца отишла на боловање јер у оваквом здравственом стању нисам способна да радим. Kрајем новембра ми је истекао уговор о раду, а послодавци су ме обавестили да више немају законског основа да ми продужавају уговор. Они су мене заиста испоштовали максимално у свим сегментима који се тичу њих и заиста немам шта да им замерим. Нисам се осетила нимало угрожено јер сам очекивала надокнаду Националне службе за запошљавање – прича Весна за „Вести“.

Међутим, као да болест није довољно страшна, тада су почели проблеми. Kада је отишла у Националну службу за запошљавање (некадашњи Биро рада) како би остварила право на неопходно здравствено осигурање, сазнала је да на надокнаду по основу незапослености нема право.

Проблем је настао јер је Весна током претходних годину дана својом вољом прекинула радни однос како би прешла у другу фирму у којој је имала боље услове.

А Закон је јасан, свако лице коме је радни однос престао његовом вољом или кривицом може да оствари право на новчану накнаду само ако након престанка таквог радног односа поново оствари стаж осигурања од 12 месеци непрекидно, или 18 месеци с прекидима.
Инфаркт економија

Весна је до 2013. године радила као књиговођа, а онда услед економске кризе у којој се Србија налази остала без посла. Те године доживела је инфаркт, након чега су јој уграђена два стента. Од тада је мењала послове и сналазила се како уме само да заради. Надала се да је здравственим проблемима дошао крај након операције срца, међутим нова болест је ове године закуцала на врата.
Здравствено не покрива лекове

Због тога што је изабрала бољи посао у тренутку када није ни сањала да је иза ћошка чека рак, сада је без ичега.

– Тренутно немам приходе. Некада се говорило ‘ради па ћеш имати’. А сада се каже ‘снађи се’. Немам ни породицу, живим сама. Здравствено осигурање на које имам право покрива само главне трошкове лечења карцинома, као што је операција и терапија зрачењем, али доста лекова морам сама да купим. Да не причам о осталим трошковима свакодневног живота. Могу да се уздам само у добру вољу родбине и пријатеља јер посао не могу да тражим у оваквом стању. У септембру сам оперисана, а још идем на зрачења – прича Весна која ће наредна два месеца примати хемиотерапију и нада се да ће добро реаговати на њу.
Пензија једина нада

Једина Веснина нада у овом тренутку је инвалидска пензија. Она се нада да ће лекарска комисија имати разумевања за деликатну ситуацију у којој се нашла.
– Имам довољно година радног стажа и карцином, те преостаје да сакупим документацију и надам се да ће лекарска комисија одобрити пензију. Kолико ће то све трајати не знам, али се надам да ће бити готово што пре јер не могу се сналазити још дуго. Највећи ми је проблем што сам веома малаксала и не осећам се добро, а морам да идем по шалтерима и чекаоницама јер нема ко други – каже Весна и закључује да закон болесне не штити ни на који начин.
Закон не штити болесне

У сличној ситуацији прошле године нашла се Виолета Петровић, радница нишке фабрике јужнокорејске компаније Јура.

Ова самохрана мајка је остала без посла у време лечења јер јој није продужен шестомесечни уговор. Само су је телефоном обавестили да дође у фабрику и узме своју радну књижицу. Након великог притиска јавности, овој жени је ипак продужен уговор.

Тада је градоначелник Ниша Дарко Булатовић држао ванредну конференцију за новинаре на којој је прочитао писмо у којем компанија Јура наводи да нису били свесни околности и специфичности ситуације у којој се она налази.

– Ипак, без обзира на постојећа законска решења, корпорација Јура је решила да из моралних и пре свега хуманих разлога реагује и да у овом специфичном случају пружи помоћ у оквиру својих могућности тиме што ће Виолети Петровић продужити уговор – наводило се у писму које је прочитао први човек Ниша.

У марту ове године Виолета је била на операцији масектомије дојке. У мају је обавештена да уговор опет неће бити продужен.

– Закон ме опет не штити, иако ми предстоји лечење још најмање годину дана – рекла је тада Виолета.
Нека им је Бог у помоћи

Према тренутном Закону о раду од отказа упркос истеку радног уговора заштићене су једино труднице и породиље. То у пракси значи да је послодавац дужан да продужава уговор о раду на одређено време све до истека породиљског боловања.

Опозиција је недавно у Скупштини изнела предлог измене Закона о раду којим је било предвиђено да се оболелима од карцинома аутоматски продужава уговор о раду без обзира на то да ли је истекао. Међутим, посланици владајуће већине то нису усвојили, као ни пре две године када је било предложено плаћено боловање за родитеље деце оболеле од рака.

Франкфуртске вести

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here