Додик: „Хрватска је из југословенства извукла највећу корист“

Поделите:

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је југословенство било највећа српска заблуда, а да је Хрватска извукла највише користи.

Он је за Прву телевизију рекао и да нису проблем вежбе које НАТО планира у БиХ већ коришћење осиромашеног уранијума, као и да може да спречи одржавање тих вежби.

„Опозиција из РС чини власт на нивоу БиХ и они су учествовали на припремним састанцима на којима се говорило о вежбама на којима би учествовали ти авиони
А-10 и осиромашени уранијум на полигони Мањачи. Представници војске које су учествовали на тим састанцима су тражили гаранције да се не користи осиромашени уранијум, ми то нисмо знали. Војно лице које се супротставило једино није унапређено“, казао је Додик.

Он је додао да „опозиција врши једну издајничку мисију“.

„То је једна прича да 15 километара од Бањалуке вежбају НАТО авиони. Шта ће нам НАТО авиони кад БиХ нема своју авијацију. Али, нису проблем вежбе са НАТО него коришћење осиромашеног уранијума. Они сад кажу да то није договорено, али ми имамо папире и доказе да је то договорено, и Иванићев саветник је учествовао а они сад говоре да нико није знао“, изјавио је лидер РС.

Он је поновио да је писао члану Председништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу.

„Ми то не прихватамо и то је противуставно. Војска је у надлежности БиХ, али ја имам начина да реагујем и то радим. Могу да спречим. Ако сам написао писма, ако кажем да се противим тим вежбама, да ли може неко да дође у Бањалуку?“, нагласио је.

Додик је рекао и да је за полицију РС купљено 2.000 пушака од Србије и да су морали да траже сагласност БиХ да би купили те пушке.

„Мислим да се та вежба неће одржати у Бањалуци, ми смо учинили све да се то не догоди, а да ли ће да се одржи у Федерацији, не знам“, рекао је и додао:

„Та војска БиХ ничему не служи, то је НАТО војска, немогуће је то интегрисати“.

О разлозима за кандидатуру на место члана Председнишва БиХ, Додик је рекао да га је „баш брига за Сарајево али да је ствар одговорности и тога да је превише отето Републици Срспкој“.

„Желимо да ствар вратимо на ниво Устава. Али ништа се неће решити ни у мом мандати. БиХ је нерешиво чвориште“, додао је.

Додик је рекао да као члан Председништва БиХ не би отишао у Сребреницу да ода пошту жртвама.

„Да одем у Сребреницу, па да прођем као Вучић – ево већ две године нико неће тамо да истражи зашто су хтели да га убију. Ја веома поштујем то што је Вучић урадио, али мислим да не треба нешто да се извињавамо њима. И нама се нико не извињава“, рекао је,

Додик се осврнуо и на сарадњу са председницима Србије.

„Имао сам добре односе са (Борисом) Тадићем и (Војиславом) Kоштуницом, али са (Александром) Вучићем имам најбоље“.

Он је казао да сматра добрим прилике када Вучић разговара о регионалним приликама и спомиње Републику Српску.

„Сведок сам када је Вучић у Мостару потезао питања која су важна за Републику Српску. Не видим зашто он не би разговарао у име РС. Било је само битно када је Бакир Изетбеговић ишао у Истанбул да се нагласи да он представља Бошњаке, а Едогану бих рекао да његова подршка Бошњацима дели Босну и Херцеговину“, нагласио је.

„Југословенство је било највећа српска национална и политичка заблуда, а Хрватска је из Југославије извукла највише користи. А Срби су практично ослободили Хрватску, али Срби сада имају две државе, Србију и Републику Српску. Идеја о Декларацији Србије и РС је одлична и потекла је од председника Вучића“, истакао је..

О разлозима зашто није усвојена као што је било најављивано на Сретење, Додик каже да је стагнација дошла због локалних избора у Београду који ће се одржати 4. марта.

Говорећи о Kосову рекао је: „Пре Вучића је постојала готово сагласност да је Kосово завршена прича, а сада се Kосово вратило као национално и државно питање Србије број 1“, рекао је Додик.

Он је оценио да је највећи успех данашње политике Србије што је званични став међународне заједнице да се тражи компромис.

„Kомпромиса нема без Србије. То је озбиљан напредак у поновном проблематизовању Kосова и његове једностране одлуке о независности“, рекао је Додик.

 

 

 

Прва.рс

Поделите:

1 коментар

  1. Као награду за геноцид на Православцима
    Хрватска је добила: Барању, Дубровник и Истру.
    У перспективи ће добити и пола Бачке.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here