Додик: Могућ хаос у БиХ ако се не укине обележавање 1. марта

Поделите:

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би у БиХ могао настати „прави политички хаос“ ако Уставни суд БиХ не донесе одлуку о укидању државних празника 1. марта и 25. новембра у Федерацији БиХ.

Милорад Додик је рекао да се ради о истим стварима које су донете у одлуци Уставног суда БиХ о укидању 9. јануара као Дана РС, додавши да је у одлуци Уставног суда БиХ наведено да обележавање 9. јануара „угрожава неке друге“.

Милорад Додик (архивска фотографија)

Милорад Додик 

„Сасвим сигурно се зна да 1. март није дан који Срби обележавају, па су према томе и они угрожени“, указао је председник РС новинарима у Бањалуци.

Према његовим речима, ако Уставни суд БиХ потврди 1. март као државни празник, „онда Срби више немају шта да траже у БиХ“ и то би показало да та земља „нема смисла“.

Владајућа коалиција у РС поднела је апелацију Уставном суду БиХ да се 1. март и 25. новембар укину као државни празници у Федерацији БиХ.

Уставни суд БиХ разматраће сутра у Сарајеву захтеве посланика Народне скупштине Републике Српске за оцену уставности Закона о проглашењу 1. марта Даном независности Републике БиХ, као и уставности одредбе Закона о проглашењу 25. новембра Даном државности Републике БиХ.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here