Додик: Нисмо одустали од референдума, али би то сада био авантуризам

Поделите:

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да повлачење одлуке Народне скупштине РС о референдуму о раду Тужилаштва и Суда БиХ није одустајање од тог референдума, већ да је то учињено јер би то био „авантуризам у постојећој констелацији медјународних односа“.

„Ми смо и даље незадовољни тим установама (Тужилаштво и Суд БиХ). Није проблем да повучемо ову одлуку о референдуму, јер није постојао консензус. Не желимо да правимо поделу на том питању, иако је опозиција мањина“, казао је Додик новинарима у Бањалуци после састанка председника владајуће коалиције.

Он није казао када ће одлука о референдуму о раду Тужилаштва и Суда БиХ бити поништена у парламенту, додавши да је то питање могуће поново проблематизовати и да се „оно може поново вратити“.

„Потребан је консензус за одржавање референдума. Каталонија годинама покушава да покрене референдум. РС је у тежој ситуацији него Каталонија, али се изборила. Донећемо нови Закон о референдуму и утврдићемо нове процедуре“, истакао је Додик.

Додик је рекао да суспендовање одлуке о овом референдум „није знак слабости, већ процене да у овом тренутку не би било политичког консензуса о том питању“.

Народна скупштина РС је у јулу 2015. године донела одлуку о расписивању референдума о раду Тужилаштва и Суда БиХ, али је та одлука у Службеном гласнику РС објављена тек данас.

Додик је даље казао да су челници владајуће коалиције данас најоштрије осудили понашање опозиције на последњој седници Народне скупштине РС, када су физички блокирали рад парламента, наводећи да су тада опозициони посланици напали руководство Народне скупштине РС и припаднике МУП-а Републике Српске.

Он је поручио да ће Народна скупштина наставити рад и да је владајућа коалиција исказала потпуно јединство приликом посљедњих ддогадјаја у парламенту, док је, како је оценио, „опозиција показала апсолутну немоћ“.

Посланици опозиције су 12. септембра физички блокирали рад Парламента РС пошто је владајућа коалиција са дневног реда, према наводима опозиције незаконито, скинула извештај главног ревизора о дефициту у ентитетском буџету.

Владајућа коалиција се после тога преселила у малу салу парламента, а полиција је спречила посланике опозиције да им се придруже.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here