Додик: Очекујем Декларацију на Дан државности Србије

Поделите:

У уторак је у Бањалуци обележена 26. годишњица Републике Српске, а њен председник Милорад Додик поручио је да ће се 9. јануар и даље свечано обележавати.

Само су наивни могли да верују да се воља једног народа, кроз историјску тежњу за слободом и стварањем Републике Српске, може поништити једном административном мером.

Припремљен је богат програм, а направљен је и дугачак списак важних званица.

ДОДИК: ХВАЛА ВУЧИЋУ НА СВЕМУ ШТО ЧИНИ ЗА УСПЕШНУ САРАДЊУ

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик захвалио је председнику Србије Александру Вучићу на честитки поводом Дана Републике Српске и, како је нагласио, свему што чини на доброј и успешној сарадњи између РС и Србије.

Додик је за Пинк рекао да га је Вучић јутрос назвао и честитао му обележавање тог дана, као и да је председник Србије упутио телеграм грађанима Републике Српске.

Он је оценио да су односи између РС и Србије одлични и да „никад нису биил бољи“.

„Много пројеката заједно реализујемо, то нам даје снагу и поверење у то да смо на добром путу. Наша сарадња и европски пут нису упитни. Желимо да видимо РС веома видљиву на том путу сходно нашим правима и овлашћењиима које имамо и да обацимо било какву могућност да тај европски пут буде пут укидања РС“, рекао је Додик.

Када је реч о Декларацији о заштити српског народа Србије и Републике Српске, Додик је навео да ће она формално бити Анекс Споразума о Специјалним паралелним везама Србије и Српске, који ће до половине фебруара усвојити и заједно промовисати.

Додик је истакао да декларација на инситуционалан начин уоквирује и даје одговор на изазове и историјске дилеме, које су неки покушали да подметну у историји, да разбију српски идентитет и корпус тиме што су Србе у БиХ звали босанским Србима.

„Ми нисмо босански Срби, ми смо Срби, део једног јединственог народа, са једним језиком и културом“, нагласио је Додик.

Он каже да су еминентни стручњаци из Србије и Српске, који су радили на декларацији, јединствени у оцени да је направљен квалитетан документ, који ће усвојити парламенти Србије и Српске и тако на најбљи начин институционално увести нову праксу и институцију у српски национални живот, где год Срби постоје.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here