Додиков саветник се жалио на Данас Савету за штампу

Поделите:

Саветник председника Републике Српске Перо Симић упутио је жалбу Савету за штампу због, како је навео, „непрофесионалног и некоректног односа дневног листа Данас из Београда којим се крши Кодекс новинара Србије“.

Он се жали на то што је наш лист одбио да објави његов одговор колумнисткињи и новинарки Данаса Снежани Чонградин у форми у којој је послао.

Након што је колумна Снежане Чонградин под насловом „Хало, Сребреница“, у којој је, како наводи Симић, „на најприземнији начин напала начелника Сребренице Младена Грујичића јер је у разговору са њом одбио да каже да се у Сребреници догодио геноцид него то квалификовао као велики злочин“, лист Данас је објавио реакцију Симића „Хало, Данас? Хало, Снежана?“.

Чонградин је потом у следећој колумни „Обратила ми се Република Српска“ одговорила Симићу, који тврди Савету за штампу да тај текст „врви од увреда на рачун Републике Српске, председника Додика и њега као аутора“.

„Између осталог нас назива „продуженом руком геноцида“, мене и председника Додика назива „пропагаторима зла и мржње“, тровачима сопствених грађана, људима, наопаких и болесних намера итд…“, наводи се у жалби Симића Савету за штампу.

Он је нашем листу након тога упутио нови одговор-реакцију на овај текст под насловом „Други талас демонизације“, који је Данас одбио да објав јер је у супротности са Кодексом новинара. У договору Данаса се наводи да је његово реаговање препуно личног анимозитета према новинарки и да инсинуације и увреде које износи нису примерене за објављивање и у супротности је са Кодексом новинара, нарочито оне о бестидности и узимању парчета колача. Симић је замољен да срочи другачије реаговање, без поменутих увреда, које ћемо потом радо објавити.

Између осталог, Симић у том одговору новинарку Чонградин назива „подмлатком старих сатанизатора“ у контексту тврдње да Сребреница никада неће постати Холокауст. Саветник председника Републике Српске Перо Симић упутио је жалбу Савету за штампу због, како је навео, „непрофесионалног и некоректног односа дневног листа Данас из Београда којим се крши Кодекс новинара Србије“. „Ако се на сатанизацији Срба тако лако стиче страни новац и свјетска слава, зашто и Снежана не би добила своје парче колача? „, такође се наводи у његовој реакцији.

Данас

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here