Договори по рецепту Саше Јанковића

Поделите:

Бивши председнички кандидат одбацује сваку помисао да учествује у дијалогу о промени устава земље на чијем је челу желео да буде.

Одлуком да стави тачку на сарадњу са ДС-ом и пре него што је договорена, због тога што је „Драган Шутановац понудио сарадњу Александру Вучићу”, Саша Јанковић, лидер ПСГ-а, неке је, судећи по реакцијама, изненадио, друге разочарао, укључујући и поједине чланове свог покрета, али без обзира на то како је ко доживео његов потез, сви се слажу да је веома штетан за опозицију. Његово јучерашње „појашњење” дато твитом да је одлука донета пре Шутановчевог гостовања, где је говорио о спремности да о промени Устава разговара са свима, укључујући и Вучића, није променило ни реакције, ни оцене онога што је ПСГ учинио.

Јанковић је на свом твитер налогу јуче написао: „У саопштењу. Председништво једногласно. (После седнице у проширеном саставу – 10-так људи. Дан пре емисије на Н1)”. Зашто је ПСГ-у био потребан такорећи цео један дан за састављање прилично кратког саопштења и како се погодило да оно медијима буде прослеђено касно поподне, баш у дану кад је Шутановац гостовао, Јанковић није „појашњавао”, а није било могуће, ни од њега, ни од чланова председништва ПСГ-а, добити одговор на то како је замислио дијалог са Вучићем о „мирној предаји власти” и зашто би то Вучић уопште урадио.

Пробали смо и да чујемо има ли истине у медијским причама о томе да је „забранио” Драгану Шутановцу да иде на састанак с Дејвидом Мекалистером, известиоцем Европског парламента, „јер је ЕУ уз Вучића”. Међутим, неки уопште нису одговарали на позиве, а други су нам поруком одговорили да нису у земљи.

 

Чак ни они, који, како би се то рекло, Вучића „не могу очима да виде” и који су Јанковића подржавали као председничког кандидата, нису имали разумевања за њега. На страну то што начин на који је раскинуо сарадњу са ДС-ом и образложење делују крајње неубедљиво, потпуно је невероватно да неко ко је био председнички кандидат одбацује сваку помисао да учествује у дијалогу о промени устава земље на чијем је челу желео да буде. Занимљиво је и да су га у тој идеји, мада прилично немушто, подржали Борис Тадић, бивши председник Србије у два мандата, и Вук Јеремић, бивши министар иностраних послова. Тадић је био председник у време када је доношен актуелни устав, а у писању тог акта врло активно је учествовала његова тадашња странка ДС, која је и тада била у опозицији, опозициони СРС, који је представљао Томислав Николић, као и све друге парламентарне странке.

Измене Устава су и услов за улазак у ЕУ, што је, ваљда, и Јанковићева политика. Члан ПСГ-а Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда Србије, који је и члан Политичког савета ДС-а, изјавио је да је поменута одлука Јанковићев лични став и да не верује да је промена Устава разлог за раскид сарадње, „ако се слажемо да нам је пут ка ЕУ циљ, онда морамо Устав одмах да мењамо.

Социолог Весна Пешић, која сасвим сигурно није Вучићев фан, написала је на „Твитеру”: „А, одакле поверење у Јанковића који пуца у опозицију због предлога уставних промена? Него ће њему Вучић на тањиру ’мирно да преда власт’. Мени се све чини да је ову аферу изазвао удбаш, типично удбашки.”

За разлику од Пешићеве, бивши лидер ДС-а Бојан Пајтић написао је, такође на „Твитеру”: „Као члан ДС-а жалим због прекида сарадње са ПСГ. Међутим, Јанковић није имао избора. Сарадња са Вучићем по питању Устава = коалиција са АВ”. Није згорег подсетити да је Пајтић био потпредседник ДС-а кад је писан актуелни устав и да није, на пример, демонстративно напустио ДС и осудио Тадића зато што учествује у тако „нечасној” работи као што је писање Устава. На „Твитеру” се иронично огласио и бивши потпредседник ДС-а Горан Јешић: „Нисам спавао, потресен одлуком ПСГ-а. Пајтић: Сарадња са Вучићем о Уставу је коалиција с Вучићем – лидер са ставом!”

 

Михајловић: Лаж да је Саша Јанковић тајни џокер СНС-а

Чланица Председништва Српске напредне странке Зорана Михајловић изјавила је јуче да нису тачне информације да је Саша Јанковић „тајни џокер” СНС-а и Александра Вучића, који наводно има задатак да растури опозицију. „Овакве неистине тренутно потурају бивши сарадници Саше Јанковића, који на тај начин покушавају да објасне прекид сваке сарадње с Демократском странком. Реч је о најобичнијој подметачини”, навела је Михаловићева у саопштењу.

 Јовановић (ЛДП): Очекивано и подмукло

Одлука ПСГ-а Саше Јанковића да прекине наводну сарадњу са ДС-ом је очекивана, јер у тим односима и није било блискости, а сам потез је подмукао, оценио је јуче Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а. Према његовим речима Јанковић и није желео сарадњу са ДС-ом, јер „није могао да шефује демократама, а из истог разлога није била могућа ни сарадња са ЛДП-ом на председничким изборима”.

Јовановић је казао да не разуме Јанковићеву идеју да свакога ко разговара са Александром Вучићем прогласи за издајника и да се једино може разговарати о „мирној предаји власти”. Додао је: „Како мислимо да променимо друштво, ако не желимо да разговарамо? Ми смо хтели да разговарамо и са Слободаном Милошевићем, али он није хтео да разговара са нама. Вучићева идеја да се покрене дијалог о Косову је нешто на шта не смемо остати неми.

Разумео бих да је Саша Јанковић рекао да се не слаже са Драганом Шутановцем око начина решавања питања КиМ, али није ово последње што је урадио Јанковић, биће тога још из арсенала Војислава Коштунице, који је имао осмех човека који је стао на ексер. Желим да разговарамо шта треба да се промени у Уставу, да се договоримо каква ће нам бити држава, какво правосуђе… А то да Вучић дође и замоли некога да му преда власт, тај филм никад нећете да видите. Вучића морате да победите на изборима. Нисам заборавио шта је Вучић радио, али ћу да разговарам с њим”.

Бели: Свако на своју страну

Поводом потеза Саше Јанковића на „Твитеру” се огласио и Лука Максимовић, алијас Бели Прелетачевић, бивши председнички кандидат, који је позвао Јанковића, Вука Јеремића, Сашу Радуловића, Бошка Обрадовића и Бориса Тадића да кажу „око чега тачно не могу да се договоре” и поручио: „Могу они то, јер су озбиљни политичари. Уколико не може да се постигне договор, свако на своју страну.”

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here