Док склањају Тита, клањају се усташи Францетићу

Поделите:

Под налетом екстремне деснице и уз пристанак градоначелника Милана Бандића, Загреб ће, по свему судећи, уместо Трга маршала Тита убрзо добити Трг Републике Хрватске, али и спомен-плочу усташи Јури Францетићу.

Спомен-плоча Францетићу биће постављена у суботу, а претходно ће тим поводом свештеник Анђелко Каћунко предводити мису, најавили су хрватски медији.

Јуре Францетић је до смрти, 1942. године, био један од виђенијих чланова усташког покрета и НДХ, издајничке фашистичке творевине криве за смрт стотина хиљада људи.

Хрватске власти, ни шест месеци од постављања спомен-плоче са усташким покличом „За дом спремни“ погинулим припадницима ХОС-а у Јасеновцу, нису решиле тај проблем, нити има наговештаја да ли ће и како он бити решен.

Једини који се огласио поводом спомен- плоче Францетићу јесте председник Сабора Хрватске Гордан Јандроковић, који је поручио да је то „неприхватљиво и недопустиво“.

Како је пренела регионална телевизија Н1, Јандроковић је оштро осудио свако величање усташког поретка и поручио је да таква плоча не сме бити постављена, јер би то било у супротности са Уставом РХ, наводе из Сабора.

Спутњик

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here