Доналд Трамп – ујединитељ или разјединитељ?

Поделите:

Док је био у изборној кампањи, Доналд Трамп се представљао као ујединитељ, а не неко ко подстиче пођеле. Ипак, испуњење тог обећања се чини недостижним након неколико мјесеци на власти. Пошто је изјавио да су за насиље у Шарлотсвилу одговорне обје стране, у јавности се поново поставило питање да ли Трамп хоће да уједини земљу или да је подијели.

Ово је била неђеља великих контраста за предсједника САД-а. Обраћајући се ветеранима у Невади, Трамп је позвао на јединство.
„Вријеме је да залијечимо ране које нас дијеле и да се ујединимо око заједничких вриједности“, поручио је Трамп јавности.
Али само дан раније, на скупу у Финиксу који је личио на предизборни, амерички предсједник је напао политичке противнике и медије. Истовремено је бранио свој контроверзни коментар – да су за насиље у Шарлотсвилу криве обје стране.
„Све сам их поменуо: И неонацисте, и Кју клукс клан, све редом. И то је медијима засметало. И шта су онда урадили? Рекли да је требало насиље да осудим раније и да сам расиста“, рекао је.
Упоредо са Трамповим скупом одржавали су се и протести. додатно мотивисани догађајима из Шарлотсвила.
„Шокира ме понашање тог човјека који је предсједник. Све ради хаотично“, рекао је један од учесника протеста, Трампов противник.
Али, присталице предсједника САД-а не губе оптимизам.
„Невјероватан је, и у праву је за све“, каже жена, присталица Трампа.

Skup u Finiksu ličio na predizborni (foto: Guliver/Getty images)Скуп у Финиксу личио на предизборни 

Трампов испад о Шарлотсвилу није помогао подизању његовог ионако ослабљеног рејтинга, каже историчар Алан Ликтмен.
„У поређењу са осталим предсједницима који су у кризна времена успијевали да уједине земљу, Трамп је подбацио“, каже он.
Они који подржавају Трампа прихватају и његов турбулентни стил, каже за Глас Америке аналитичар Ханс Ноел.
„Он не умије да се носи са идејама попут других политичара. Неки људи ту разлику виде као плус и оно што га чини атрактивним – јер не ради оно што му се говори и не игра исто као и остали“, сматра Ноел.
Али, како каже аналитичар Лари Сабато, растуће тензије између Трампа и републиканаца у Конгресу би могле да узрокују невоље.
„Иницијативу морају да покрену републиканци у Конгресу. Они контролишу и Представнички дом и Сенат, и они ће бити бирани 2018, а не Доналд Трамп“, каже Сабато.
Истраживање Универзитета Квинипијак показује да 62 одсто испитаника Трампа види као неког ко дијели земљу, док га 31 одсто посматра као ујединитеља.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here