Драган Петровић Пеле: Новац изазива најопскурније људске слабости

Поделите:

Да се разумемо, немам ништа против новца, али са тим осликаним папирима треба бити максимално опрезан. Није препоручљив потцењивачки однос према енергији коју он носи и томе које најопскурније људске слабости изазива и надима. Не сме човек све што може, али то је питање одлуке

Драган Петровић Пеле глумац и професор глуме на Факултету драмских уметности познат је по реченица да је судбина глумца да буде биран. Kако му изгледа судбина бројних глумица и глумаца у Холивуду који су се нашли заједно са филмским моћницима у првом плану због сексуалног искоришћавања и да ли, у том смислу, студентима и даље говори да „не сме човек све што може“, причао је у интервјуу за нови магазин Оригинал.

„Kада причамо о Холивуду, једној заиста гигантској филмској индустрији, тржишту које је и те како пројектовано и контролисано, где је у првом плану велики новац, може се очекивати да су у складу са тим и последице. Да се разумемо, немам ништа против новца, али са тим осликаним папирима треба бити максимално опрезан. Није препоручљив потцењивачки однос према енергији коју он носи и томе које најопскурније људске слабости изазива и надима. Не сме човек све што може, али то је питање одлуке. Уверен сам да они одлично разумеју ову велику мисао Марка Миљанова. Разумеју они да им ја стално говорим да буду пристојни, да уважавају своје колеге и све људе са којима долазе у контакт“, каже Петровић.

О томе шта мисли што млађи глумци све чешће завршавају на средњим странама новина, у првом плану, и постају део естрадног миљеа, каже:

„Разумем њихову потребу да буду присутни у медијима свих врста и формата, из различитих разлога и повода. Није то ништа што треба априори оштро критиковати. Лично нисам никада имао потребу да се појављујем у великој мери у средствима јавног информисања, али то сам ја, а они су – они, своји и слободни. Мада морам да признам да их понекад искритикујем када неко претера, али то више онако, родитељски. То је последица огромног технолошког напретка, доступности различитих електронских платформи које је врло тешко игнорисати, јер наводно нуде много, а не траже ништа, и све то уз минимум труда. У време када је моја генерација студирала, није било баш толико средњих страна, било је нешто мало насловних страна. А свакако да смо желели да се афирмишемо, урадимо нешто добро да нас виде и препознају. Али није било виртуелне реалности, па тако ни виртуелних живота и каријера“.

Пеле је говорио и о својим студентима.

„Студентима говорим да буду пристојни, да уважавају своје колеге и све људе са којима долазе у контакт. Да се понашају у складу са универзалним принципима људскости и врлине и да не подилазе својим слабостима. Да контролишу, рецимо, у јавном говору свој језик, нарочито према неистомишљеницима, да се понашају цивилизовано, пристојно, као што приличи људском бићу. Да успоставе властити систем вредности, етику чистог и отвореног срца, без великог потцењивачког потенцијала и без страха од неуспеха“, рекао је Пеле о својим студентима.

‘“Будите своји“, то стално понављам студентима током све четири године нашег дружења. То значи да је веома важно да упознају себе, своје унутрашње биће, своје Ја. Да успоставе контролу, владају собом, слободно одлучују, мисле и осећају, те да по завршетку студија потврде своју индивидуалност у пракси“, додао је.

 

 

Недељник

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here