Држава у служби ријалитија?

Поделите:

Илустрација Тошо Борковић

Због начина на који је припремано и извршено хапшење Зорана Марјановића, који је осумњчен да је убио своју супругу певачицу Јелену Марјановић, оправдано се поставља питање да ли су државне институције попут полиције, тужилаштва и центра за социјални рад, одлуком те исте државе, злоупотребљене и стављене у функцију ријалити програма.

Чињенице које на то указују су следеће:

– Данима је најављивано да Зоран Марјановић улази у ријалити Задруга на телевизији Пинк да докаже да је невин иако је реч о човеку који је под истрагом.

– Преко таблоида су већ тада пласирана незванична сазнања да ће Марјановић бити ухапшен у ријалитију. Овакву тврдњу износи и уживо, на националној фреквенцији телевизије Хаппy, њен уредник Миломир Марић.

– Уследила је злоупотреба Марјановићевог детета, петогодишње девојчице која је доведена у ријалити програм да посети оца.

– Марјановић излази из ријалитија јер је социјална служба, наводно, претила да ће му бити одузето дете.

– Одмах по изласку из ријалитија, Марјановића хапси полиција с образложењем да су пронађени “крунски докази”.

– Информер, који редовно објављује информације пласиране из полиције, пише да је у питању ДНК мужа убијене певачице, пронађен на њеној одећи пре годину дана, а које је тужилаштво тек сада прихватило као основ за одређивање притвора.

– Исти лист објављује незванична сазнања да су се полиција и телевизија Пинк договорили да буде “избегнут скандал уживо” тако што ће измислити причу о томе да је социјална служба претила Марјановићу одузимањем детета.

– Телевизија Пинк од синоћ максимално медијски експлоатише хапшење Марјановића.

На све ово надовезује се и председник државе Александар Вучић који је коментаром на ријалити хапшење практично изрекао и пресуду:

“Такви монструми заслужју највећу казну. Кад неко мајци свога детата пробије лобању толико пута… Подржаћу предлог закона којим би казне за овакво насиље биле још оштрије него што су данас”, рекао је Вучић.

Министар полиције Небојша Стефановић је гостујући баш на Пинку поручио да треба пустити полицију да ради свој посао. Управо зато се оправдано поставља питање како је могуће полицију злоупотребити на овакав начин?

Уколико је тачно да постоји кључни доказ на основу којег је муж певачице ухапшен, питање је од када постоји такав доказ? Ако је постојао и пре почетка ријалити програма Задруга зашто је дозвољено да осумњичени буде учесник у ријалити програму телевизије са нацоналном фреквенцијом? Затим, да ли је полиција, у договору са руководством Пинка, измислила причу о центру за социјални рад како би Марјановићна напустио ријалити јер ће му наводно бити одузето дете? Ако медијски написи о овоме нису тачни, зашто се надлежни Центар за социјани рад није огласио и негирао наводе? Нека од ових питања новинари су поставили министру Стефановићу који је кратко одговорио да полиција не темпира хапшења, већ да о томе одлучује тужилац.

Када се сагледају све доступне информације, једини могући закључак је да ово ријалити хапшење супруга убијене певачице показује да живимо у приватној, а не у правној држави. Медијско иживљавање над убијеном женом, али и над њеним малолетним дететом, уз помоћ државних институција, показује да смо сви заједно заморчићи у ријалити простору који зовемо Србија.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here