Дубровник: Владика Григорије се молио заједно са католицима

Поделите:

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством епархије присуствовао је у дубровачкој катедрали Госпе Велике традиционалној молитви за јединство хришћана, коју је предводио дубровачки бискуп Мате Узинић.

Како је наведено са страници Епархије захумско-херцеговачке и приморске – ово је седми пут да се екуменска молитва моли у Дубровнику уз учешће православних и католика.

Ријеч је о молитви чији је текст сваке године плод заједничког договора комисија двије цркве, који се потом шаље свим црквама по свијету.

Епископ Григорије је у бесједи истакао да је Бог тај који се увијек и свагда заузима за све нас, који нас воли и који је поред нас када се усред сопствене невоље и муке нађемо беспомоћни и напуштени од других људи, када смо изгубљени и заборављени.

Владика Григорије је рекао да се Бог заузима за све нас и у таквим тренуцима нас враћа у живот.

„Заиста, у овој пријатној атмосфери молитве и сусрета, али и у све дане нашега живота збива се јединствено чудо – чудо присуства Божијег“, рекао је Григорије синоћ у бесједи у катедрали Госпе Велике.

О чуду Божијег присуства Григорије је подијелио лично искуство, те, између осталог, истакао да је још док је био дијете, када би се затекао сасвим сам у кући, на пољу, у планини, у шуми, осјећао неко за њега необјашњиво присуство.

„У тим ситуацијама наметала би ми се, сама по себи, разна питања, али најчешће сљедеће: `Ко је то био ту, поред мене, кад никога нисам могао да видим, односно када сам био сасвим сам?` Слично питање постављао сам себи и када је била у питању смрт мога оца, кога сам изгубио још као четворогодишњак, и чије сам присуство током читавог дјетињства снажно осјећао“, рекао је Григорије.

Он је рекао да је Свети Дух тај који нам оприсутњује Христа и невидљиву силу Божију доноси међу нас – на живот или на осуду, отклања нашу немоћ, слабост и малодушност, пружа одговор и утјеху на молитву сиротих, убогих, понижених, грешних, свих нас.

„Уколико смо отворени за њега, он је присутан у нама и међу нама, дакле – он куца на врата срца наших. Он није дух који поробљава, него Дух који ослобађа… Примити Духа и молити се у Духу значи отворити душу и срце за Бога и за Христа ради нас распетога. Ако се тако отворимо, онда ће нас походити Дух Свети за кога нам Павле открива: `Гдје је Дух Господњи ондје је слобода!`“, поручио је епископ Григорије.

Владика Григорије је опоменуо да Дух Свети није људски дух, дух времена, дух који се на било који начин може посједовати или којим се како било може управљати, како то у незнању самоувјерено тврде лажни духовници који својатају Духа како би овладали душама људи, учвршћујући их у фанатизму и лажној сигурности, а за себе извлачећи неку корист.

„Слабо вјерујем у људе и у све оне системе које су они осмислили, ма како се ти системи звали, али зато чврсто и непоколебљиво вјерујем да Дух Свети може бити у људима и међу људима. И њему се молим ријечима Светог Василија Великог: `Господе, благослови благошћу својом круг године; прекрати раздоре међу црквама; угаси непријатељства међу народима, силом Духа Твога Светога.` Амин!“, поручио је епископ захумско-херцеговачки и приморски.

Извор: СРНА

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here