ДУШАН KОВАЧЕВИЋ: Нема Србија децу за нови рат

Поделите:

„Србија после страдања у шест ратова у 20. веку више нема народа и деце за седми рат, јер би тај нови рат био крај ове земље“, рекао је академик Душан Kовачевић и додао да циљ сваког дијалога који политичари воде у име грађана мора да буде спречавање рата у којем би гинула српска деца.

„Србија је без економске стабилности, дефинисаних граница“…

Један од најзначајнијих српских интелектуалаца каже да је наишао на добре реакције на предлог председника Александра Вучића да се мирним путем решавају проблеми између Срба и Албанаца.

– Тај предлог прихваћен је са свих страна. Сећам се да је та идеја много стара и да је само у 20. веку неколико пута покренута. Од ње се одустајало што због ратова, што неспоразума, што због притисака страних сила. Али, ово данас што се догађа један је од последњих тренутака да се спор између српског и албанског народа решава мирним путем – уверен је Kовачевић.

Најцењенији савремени српски драмски писац позива се на сопствено дипломатско искуство, из периода када је службовао у Португалији као амбасадор некадашње Србије и Црне Горе, и процењује да је Вучићевом позиву на дијалог „кумовао“ и додатни притисак међународне заједнице.

Kовачевић је сигуран после, како истиче, 50 година проживљених у 20. веку, да Србија више никада не сме ратовати:

– Србија је данас без економске стабилности, без дефинисаних граница, које се отварају на све стране. Поново је покренута прича о граници са Хрватском, која ће једног дана бити јако озбиљна, јер је ту скоро па реч о замени територија. Ваљало би да учинимо све да нас неко не испровоцира да уђемо у нови рат и да то буде наша црвена линија у дијалогу о Kосову унутар нашег друштва – казао је Kовачевић.

„Позивају у рат, а не могу да претрче ни 100 метара“…

Оно што не може никако да разуме то су, каже, људи који данас, из Београда, заговарају рат.

– Мени се диже коса на глави када чујем људе који седе у Београду на неким фотељама да позивају на одбрану Србије на сваком кораку. Ти који то говоре данас не могу да претрче 100 метара, морају да једу три пута дневно и да спавају два пута у 24 сата. Ако их затекне рат поподне, они неће моћи да учествују у њему, јер тада спавају. Неће они да ратују, већ ће ратовати наша деца. Ови што су најгласнији у позивању на одбрану Србије никада нису ратовали, нити ће икада ратовати – истиче Kовачевић.

Он подсећа да су се тачно пре сто година српски војници „укопали“ на Солунском фронту и чекали да направе пробој према Србији.

– У том пробоју, о којем је настао мит да је српска пешадија трчала брже од француске коњице, погинуло је 50.000 људи. Први светски рат је био велика победа Србије над Аустроугарском. Тада су окупатори вршили геноцид у Србији, о чему знам по сведочењу мога деде, који је био учесник Церске битке. Мог оца су касније одвели на Сремски фронт у Другом светском рату. Имао је тек 19 година и тешко је пострадао. Остао је инвалид целог живота. Моја генерација и генерација моје деце су одлазиле у подрум за време бомбардовања 1999. године. Данас, у геостратешкој ситуацији коју имамо, нама је практично каиш око врата и само је питање да ли ће неко да нам избије столицу испод ногу – закључује Kовачевић.

(Вести-онлине)

Поделите:

6 COMMENTS

 1. znam zasto Kovacevic misli da ce nasa deca biti toliko gora od nas, da mi, najnesposobnija generacija u istoriji Srbije, treba da im odredimo buducnost.Paradoks je da o „nasoj deci“ brinu oni koji u sadasnjosti ne mogu da ucine apsolutno nista ni za sebe ni za drzavu, ali zato pretenduju da odrede zivot „nasoj deci“, sto se obicno zavrsi time da „njihova deca“ studiraju i zive po inostranstvu.Kovacevic pravi gresku sto buducnost sagledava iz sadasnje perspektive, ne uvidjajuci da iz perspektive neke buduce sadasnjosti stvari mogu izgledati drugacije.Zato se i donose ustavi.Ustav je ustava, kanal koji kanalise razlicite perspektive u istom pravcu, on je brana tome da razlicite perspektive, zato sto ne mogu da se podudare, uruse drzavu ili da se jedna od njih nametne kao perspektiva svih, a perspektiva uvek pociva na sadasnjosti i njenoj apsolutizaciji, zato ustav treba ukaze na nesto sto je trajno, sto prevazilazi perspektivu sadasnjosti i sto vazi i za sadasnje i za buduce generacije, a nesto tako trajno je teritorijani integritet i suverenite u odlucivanju o vlastitoj drzavi koji sadzi ovaj i svaki buduci ustav.Mi mozemo da se odreknemo teritorijanog integriteta i damo KiM nezavisnost, ali i u novom ustavu, opet, moramo imati tu sintagmu suverenitet i teritotijalni integritet, sto pokazuje da zakon nije tek puka volja svih.Zato Kovacevic zalazuci se za krsenje ustava, pokazuje isti onaj voluntarizam koji pokazuju politicari koji sebe stavljaju iznad zakona, a celokupnu stvarnost svode na to kako njima izgleda sada (Srbija do Karlobaga-Karlovaca-Ogulina-Virovitice) ili u nekom drugom sada (Srbija do Brnjaka-Jarinja-Merdara-Mucivoda)

 2. “ДУШАН KОВАЧЕВИЋ: Нема Србија децу за нови рат“?!
  Ако треба, деца неће ићи у рат, ратоваће старије генерације
  од 3о – 6о. година, оне генерације војних обвезника и старешина
  које је ДОС-овска власт отерала у “мировину“, и укинула обавезни
  војни рок.
  “Први позив“ ће бити узрст од 5о до 6о године; “други позив“ –
  од 4о до 5о година;“трећи позив“ од 3о до 4о година; “последња
  одбрана“ – од 2о до 30година, генерација коју треба чувати за
  биолошки опстанак србског народа.
  Младе не треба упућивати у прве линије, али би им и такво искуство
  много значило ,сачувало би их од опште пошасти – ДРОГЕ, АЛХОХОЛА
  И ОСТАЛИХ ОПИЈАТА, ОД ПЕДЕРЛУКА, И НАСТРАНОСТИ СВКЕ ДРУГЕ
  ВРСТЕ, ОД КАФИЋА, ЕГЗИТА…, РОБСКОГ РАДА У ФАБРИКАМА СТРАНИХ
  ИНВЕСТОИТОРА, ГДЕ СУ ТРЕТИРАНИ КАО ПРЕДМЕТИ, А НЕ КАО СУБЈЕКТИ
  И ЛИЧНОСТИ…, А САСВИМ МАЛА ДЕЦА – ОД НАСИЛНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ,
  ЛГБТ ИДЕОЛОШКОГ ПРЕУМЉИВАЊА, ПЕДОФИЛИЈЕ, И ЗЛОУПОТРЕБЕ
  СВАКЕ ВРСТЕ…
  Ако нам млади све више и више напуштају Србију, и све их је мање,
  а Србија све више постаје земља стараца и старица, какве су то фразе
  – да треба да сачувамо будуће генерације од рата?!
  Србија се празни и без рата!
  Ко ће нам остати у Србији?
  Само новопридошли и све више долазећи – МЛАДИ МИГРАНТИ, сви војно
  способни, да се ставе на располагање ПРИЈАТЕЉИМА НАШИХ НЕПРИЈАТЕЉА?!

  Драган Славнић

  • Поздрав академику Душану Ковачевићу од немачког цара
   Вилхема II!
   После слома аустро-угарске офанзиве у Србији,
   немачки цар Вилхелм II узвикнуо је пред својим
   ратним саветом: „Жалим што мали, храбри српски
   народ није са мном у савезу!
   Његових 200.000 бајонета вреде више него пола
   милиона аустријских!“.

   Драган Славнић

 3. Хвала Душану Ковачевићу за ове топле и мудре речи.
  Које нас штите од лајања овог лажноправославног ратнохушкача – Драгана Славнића.

  • @Србин

   Његош:
   “ МУЖ ЈЕ БРАНИЧ ЖЕНЕ И ЂЕТЕТА,
   А НАРОД – ЦРКВЕ И ДРЖАВЕ!“
   Да ли и Његоша да сврстамо у – “РАТНЕ ХУШКАЧЕ“,
   или да кажемокако ни Он не говори “МУДРО“ као
   академик Душан Ковачевић???
   ОДБРАНА НИЈЕ ХУШКАЊЕ НА РАТ, ГОВЕ*О НЕОПЕВАНО!

   Драган Славнић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here