Два болна признања Ангеле Меркел

Поделите:

Фрауке Петри: Одлучила сам, након што сам пажљиво размислила, да нећу седети са осталима (AfD) у Бундестагу. Бавићу се конзервативном политиком

Ангела Меркел морала да изговори два јавна признања која јој нису била нимало по вољи.

Признала је да је њена коалиција (CDU/CSU) добила за четвртину мање гласова него на претходним парламентарним изборима и најмње откако је она постала канцелар и партијски лидер.

Друго признање сама је формулисала овако: „Истина је да нашем друштву постоји поларизација која је повезана са мном и са мојом одлуком да се по чретврти пут кандидујем. Упркос томе, своју одлуку да се кандидујем, а она није само моја, сматрам исправном“.

Меркелова је признала и да је веома „жуља“ изборни успех (13 одсто освјених гласова) Алтернативе за Немачку. Међутим, није нашала ништа паметније од овога да каже:

„Алтернатива за Немачку неће утицати на будућу европску политику Берлина“.

Објавила је и да ће можда поново понудити Социјалдемократској партији „велику коалицију“. Упркос томе што је њен лидер, Мартин Шулц, саопштио да та партија „прелази у опозицију“.

Независно од тога, улазак у владајућу коалицију већ је понудила Кристијану Линднеру и његовој Слободној демократској партији.

Алтернативу за Немачку неки сматрају „фактичким победником“ немачких избора. Упркос томе, и она се нашла у проблемима.

Копредседник странке Фрауке Петри, на чијој репутацији је Алтернатива у доброј мери узлетела, саопштила je да неће ући у њен парламентарни клуб у Бундeстагу. Чак је открила: због несугласица са колегама из странке које имају радикалније ставове од ње.

„Одлучила сам, након што сам пажљиво размислила, да нећу седети са осталима (AfD) у Бундестагу. Бавићу се конзервативном политиком. Анархистички део Алтернативе може бити добар у опозицији, али није подесан за партију која претендује да постане владајућа“.

Петри је, у неку руку, урадила исто што и лидерка француског Националног фронта Марин Ле Пен. Немица се дистанцирала од радикалне струје у сопственој партији, а Ле Пен од радикалних ставова властитог оца који је Фронт и основао.

Петри носиоца партијске изборне листе, Александра Гауланда, није отворено критиковала, али је он по звршетку избора изјавио:

„Федерална влада може топлије да се облачи. Почињемо лов на њу. Вратићемо своју земљу народу“.

Можда и на миг власти, леви анархисти и мулти-култи либерали започели су свој лов на припаднике Алтернативе.

„Антифашисти“ су у центру Берлина сатима нападали на седиште AfD. А готово истовремено је била нападнута породица њеног копредседника Јорга Мојтена.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here